Screenshot 1 42
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 10, 2021 @ 6:50
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Njemački izvoz u septembru je ponovo pao, drugi mjesec zaredom, dok je uvoz gotovo stagnirao, pokazao je u utorak izvještaj statističkog ureda Destatisa.

FIXGEHALT

Sezonski prilagođen izvoz kliznuo je tako za 0,7 posto u odnosu na avgust, na 117,8 milijardi eura. Uvoz je istodobno porastao za 0,1 posto, na 101,6 milijardi eura.

NER FIT

U avgustu izvoz je na mjesečnom nivou pao 0,8 posto dok je uvoz porastao 2,1 posto.

U usporedbi sa septembrom prošle godine izvoz je porastao za 7,1 posto, a uvoz za 12,9 posto, pokazuju podaci Destatisa.

U usporedbi s februarom u pandemijskoj 2020., netom prije uvođenja koronaograničenja u Njemačkoj, izvoz je i dalje slabiji za 0,3 posto dok je uvoz veći za 7,8 posto, pokazali su sezonski prilagođeni podaci.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Uska grla u opskrbi opterećuju proizvodnju, što pak koči izvoz”, izjavio je ekonomist Bankhaus Lampea Alexander Krueger, dodajući kako će se taj trend vjerovatno nastaviti do kraja godine.

Vanskotrgovinska bilanca iskazala je u septembru višak od 16,2 milijarde eura, a prema prilagođenim podacima 13,2 milijarde eura, što je znatno manje nego u razdoblju prije pandemije, kada je često premašivao 20 milijardi eura svakoga mjeseca.

Na godišnjem nivou njemački izvoz u Veliku Britaniju pao je za 10 posto, na 5,7 milijardi eura, a uvoz iz Britanije za 20 posto, na 2,3 milijarde eura.

Izvoz u Kinu u odnosu na prošlogodišnji septembar kliznuo je za 0,2 posto, na 8,5 milijardi eura, dok je izvoz u Sjedinjene Države skočio 16,2 posto, dosegnuvši 10,8 milijardi eura.

“Slabija potražnja iz Kine također zabrinjava. Rast će se dogoditi tek onda kada će lanci lanci opskrbe funkcionirati bez smetnji. To će, međutim, potrajati”, kazao je Krueger.

Ministarstvo ekonomije smanjilo je prošlog mjeseca prognozu rasta izvoza za ovu godinu na 8,6 posto, s 9,2 posto koliko su bili predviđali u aprilu, navodeći kao razlog “u povijesti nezabilježenu nestašicu intermedijarnih proizvoda” s kojom se suočava sektor proizvodnje.

LIDER