Njemački mediji: Efikasnost Oxfordove vakcine manja od 10 posto među starijima od 65 godina

Screenshot 3 1477 49

Pojedini njemački mediji su objavili da učinkovitost vakcine protiv koronavirusa, a koju su napravili Univerzitet Oxford i kompanija AstraZeneca, među populacijom ljudi starijih od 65 godina iznosi manje od deset posto. Ovu vijest objavili su poslovni list Handelsblatt i dnevni list Bild pozivajući se na izvore iz vlasti. Istakli su da Ministarstvo zdravstva već razrađuje plan kako reagovati na ovu situaciju jer se dovodi u pitanje vakcinacija velikog broja građana.

U međuvremenu je, navodno, već predloženo da se spomenuta populacija vakciniše vakcinama kompanije Moderna. S obzirom na prethodno navedeno, u Handelsblattu su zaključili da je plan da se svi u Njemačkoj vakcinišu do ljeta ove godine doveden u pitanje.

Mediji u ovoj državi su podsjetili da su se velike nade polagale u vakcinu Univerziteta Oxford i AstraZenece jer je nije potrebno čuvati na iznimno niskoj temperaturi, za razliku od onih koje su napravili Pfizer/BioNTech i Moderna. Zbog toga bi i vakcinacija bila lakša.

Očekuje se da će u petak, 29. januara, Evropska unija dati odobrenje za korištenje Oxfordove/AstraZenecine vakcine, a već je naručeno 400 miliona doza. Ranije su proizvođači ove vakcine objavili da je efikasna 70 posto, ali u njenom ispitivanju je učestovalo vrlo malo osoba starijih od 65 godina.

AstraZeneca već ima probleme s dostavom vakcina za EU, pa će distribuirati manje od 80 miliona – koliko je obećala. Dostavit će samo 31 milion. Nadležni u EU su oštro kritikovali ovaj problem jer je, kako su naveli, Unija finansirala razvoj vakcina.

Klix

Prethodni članakApple upozorava: iPhone bi mogao ometati medicinske uređaje i pacemakere
Sljedeći članakOxfam: Deset najbogatijih muškaraca na svijetu bi mogli kupiti vakcine za cijelu planetu