Njemački mediji: U pismu pronađenom u Dortmundu prijeti se odmazdom za Siriju

Istragu oko bombaškog napada preuzelo je njemačko Državno tužilaštvo, a mediji javljaju kako istraga ide u svim smjerovima pa se istražuje i povezanost s islamistima.

Podsjetimo, policija u Dortmundu pronašla je pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad na igrače Borussije i zasad polazi od pretpostavke da se ne radi o terorističkom napadu, saopćila je u utorak navečer državna tužiteljica.

“U blizini napada na autobus igrača Borussije pronađeno je pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad”, rekla je Sandra Luecke na konferenciji za novinare.

U interesu istrage odbila je iznijeti pojedinosti sadržaja pisma.

No, pojedini njemački mediji objavili su sadržaj pisma koje je pronađeno u blizini mjesta napada. Kako navodi dnevnik Süddeutsche Zeitung te servisi WDR i NDR, pismo započinje rečenicom “U ime Allaha, dobrostivog i nemilosrdnog”, a u njemu se navodno govori o odmazdi za sudjelovanje njemačkih zračnih snaga u akcijama protiv tzv. Islamske države u Siriji.

U pismu se također prijeti novim napadima ako Njemačka ne prestane sudjelovati u napadima protiv džihadista u Siriji te se upozorava da će “poznate osobe u Njemačkoj i dalje ostati na listi za odstrjel”.

Autentičnost pisma još se istražuje te nije isključeno da je ono ostavljeno na mjestu napada kako bi se istražitelje navelo na krivi trag.

Podsjetimo, tri eksplozivne naprave aktivirane su jučer blizu autobusa ekipe Dortmunda dok je skretao s prilaza hotelu u kojem su se nalazili igrači. Ozlijeđen je odbrambeni igrač Dortmunda Marc Bartra, a iako se isprva govorilo o lakšoj ozljedi, tokom večeri je potvrđeno da je ozljeda teža i da je Bartra na operaciji zbog slomljene kosti u šaci.