Portal 072info

Njemački ministar pravosuđa najavio protjerivanja stranaca

Njemački ministar pravosuđa Hajko Mas najavio je danas protjerivanja stranaca koji su prekršili zakon reagujući na izgrede u novogodišnjoj noći kada je veća grupa osoba stranog porijekla u Kelnu i drugim njemačkim gradovima seksualno napastvovala i pljačkala prolaznice, prenose njemački mediji.

 

“Ko misli da se kod nas može postaviti iznad zakona taj mora biti kažnjen bez obzira na to otkuda dolazi”, rekao je ministar pravosuđa iz redova Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za medijsku kuću Funke.

On je precizirao da stranci koji se nalaze u procesu provjere zahtjeva za političkim azilom mogu biti protjerani ako je za prekršaj koji su počinili predviđena zatvorska kazna duža od jedne godine.

“Ovakve kazne su kod seksualnih delikata u svakom slučaju moguće”, rekao je Mas.

Ministar je dodao da je nalaženje izvršilaca ovih prestupa “zadatak od najvećeg prioriteta”.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je nakon novogodišnjih izgreda u Kelnu takođe reagovao tražeći mogućnost lakšeg protjerivanje izbjeglica i podnosilaca zahtjeva za azilom koji prekrše zakon.

U međuvremenu je policija u Kelnu, koja se od izgreda u novogodišnjoj noći nalazi na udaru kritika zbog neefikasnosti, identifikovala tri počinitelja.

Događaji u novogodišnjoj noći podstakli su opsežne rasprave u medijima i na društvenim mrežama o stanju u zemlji nakon dolaska preko milion izbjeglica u protekloj godini.

bh-index.com

Podijelite članak