Njemački proizvodni sektor će zbog pandemije pretrpjeti gubitak od 390 milijardi eura

Ekonomski stručnjaci u Njemačkoj predviđaju da će ta zemlja u proizvodnom sektoru pretrpjeti gubitak od 390 milijardi eura zbog pandemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Institut za svjetsku ekonomiju u Kielu (IfW) objavio je izvještaj o mogućim posljedicama pandemije COVID-19 po njemačku ekonomiju, sa posebnim osvrtom na posljedice po proizvodni sektor.

U izvještaju se navodi da će njemački proizvodni sektor u 2020. i 2021. godini zabilježiti gubitak u iznosu od 390 milijardi eura.

Eksperti kielskog IfW-a predviđaju da bi njemačka ekonomija ovu godinu mogla završiti sa padom bruto društvenog proizvoda od 6,8 posto, a da bi 2021.godine trebala ostvariti ekonomski rast od 6.3 posto.

Iz IfW-a kritikovali su paket pomoći kojeg je njemačka vlada uvela s ciljem sanacije ekonomskih posljedica pandemije COVID-19 te tvrde da fokus pomoći nije stavljen na najvažniji segment krize.

Ističući da je najgori dio krize izazvane pandemijom iza nas, stručnjaci IfW-a tvrde da će trebati vremena za oporavak proizvodnog sektora i da bi Njemačka drugi kvartal mogla završiti sa ekonomskim padom od 12 posto.

Eksperti također predviđaju da će broj zaposlenih u Njemačkoj na kraju ove godine biti smanjen sa 45,2 na 44,6 miliona. Predviđaju da će njemački izvoz na kraju ove godine pretrpjeti pad od 12,5 posto, a da bi naredne godine trebao porasti za 8,7 posto.

Predviđen je i rast budžetskog deficita u Njemačkoj na kraju ove godine na 192 milijarde eura, ali već naredne godine bi taj deficit trebao biti smanjen na 111 milijardi eura.

Prethodni članakEvo koliko će poskupjeti gorivo i zbog čega
Sljedeći članakSTRAVIČNO: Devetogodišnjak silovan na zabavi