Portal 072info

Njemački turista razočaran: U Hrvatsku više nikad

I dalje ne jenjavaju reakcije oko dvostrukog cjenovnika, za domaće i strane goste, koji je u svom kafiću Roxy bar uveo rovinjski ugostitelj Damir Hubar te je dva capuccina naplatio 76 kuna. Upravo je ta priča završila u javnosti, a vijest su prenijeli i njemački mediji što definitivno ne ide na ruku domaćem turizmu.

 

Novi list piše da su im se putem e-maila javili turisti iz Njemačke nezadovoljni dvostrukim cjenovnikom iz Rovinja, kako bi nam poručili da upravo zbog toga neće ljetovati u Hrvatskoj – Bernd Wegner iz Berlina odlučio je ljetovanje u Hrvatskoj zamijeniti onim na grčkim otocima.

“Danas sam u njemačkim novinama pročitao da neki hrvatski restorani nude kavu po dva posebna cjenika. Jedan za domaće, a drugi za strane goste, kao u nerazvijenim zemljama. Moja je obitelj ovog vikenda željela odlučiti kamo ćemo na ljetovanje. Imali smo dvije mogućnosti – Hrvatska ili Grčka. Ali zbog ovog članka odlučili smo se za Grčku jer ne želimo da nas netko vara. Za sve države unutar Europske unije vrijedi zakon koji kaže da je zabranjeno imati različite cijene za lokalce i strance. Zato vam zahvaljujem što ste objavili tu vijest. Nadam se da će puno ljudi pročitati ovaj članak i izbjegavati Hrvatsku ubuduće dok se tome ne stane na kraj”, napisao je njemački turist.

Berlinčanin je i sam svjestan da se takve situacije događaju i u drugim destinacijama u Europskoj uniji.

“U Europskoj uniji takvu situaciju možete doživjeti npr. na Mallorci u Španjolskoj. Tamo za posjet nekoj znamenitosti imate dva cjenika – za Španjolce i za turiste. To je zabranjeno i njihova vlada poduzima nešto oko toga, ali premalo.

Taj smo problem imali krajem 80-tih godina u Burmi, devedesetih u Kini, i sada u Vijetnamu. U Južnoj Africi plaćaju se čak tri različite cijene ulaznice za nacionalne parkove. Ali to je nešto sasvim drugo, iako ljuti. Ali tu se ne radi o zemljama članicama Europske unije«, poručuje Wegner.

Podijelite članak