4 1
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 5, 2021 @ 18:45
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Novi ministar transporta Njemačke savjetuje ljudima da ne putuju za Božić dok zemlja pokušava zaustaviti val zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Savezni i državni čelnici u četvrtak su najavili nova strožija ograničenja koja su uglavnom usmjerena na nevakcinisane ljude, sprečavajući ih da uđu u trgovine, restorane, sportske i kulturne objekte.

Volker Wissing, koga je stranka imenovala za ministra transporta u novoj vladi, rekao je za list “Bild am Sonntag” da se “u trenutnoj situaciji čini razumnije provesti Božić u maloj grupi kod kuće, a ne planirati velika putovanja širom zemlje”.

– Zima 2021. će biti dramatičnija od zime 2020. – rekao je Wissing.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Očekuje se da će nova vlada pod vodstvom kandidata za kancelara Olafa Scholza preuzeti dužnost u srijedu, pod uslovom da tri stranke koje će je formirati potpišu svoj koalicioni sporazum i da Scholz dobije podršku parlamentarne većine.

Najmanje 68,9 posto Nijemaca u potpunosti je vakcinisano protiv COVID-19, što je manje od vladinog cilja od minimalne stope vakcinacije od 75 posto.

Nacionalni centar za kontrolu bolesti prijavio je u nedjelju 42.055 novih slučajeva. U protekla 24 sata registrovana su još 94 smrtna slučaja.

Odlazeća kancelarka Angela Merkel uputila je u subotu posljednji apel Nijemcima da se vakcinišu

LIDER