873x400 11
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Iz udruženja njemačkih ugostitelja požalili se na manjak radnika nakon ukidanja pandemijskih mjera i ponovnog otvaranja hotela i restorana, a savezni zavod za zapošljavanje iznio je podatak da u ugostiteljskoj branši radi 14 posto manje ljudi nego prije pandemije.

– Brojni hoteli i restorani se žale da im nedostaje osoblja – rekla je Ingrid Hartges, direktorica Dehoge, udruženja njemačkih hotelijera i ugostitelja.

Potrebni radnici iz inostranstva

Najviše nedostaje kuhara, sezonskih radnika iz inostranstva te studenata. Hartges je objasnila da je velik broj pomoćnog osoblja, posebno studenata, tokom zatvaranja zbog pandemije pronašao novi posao.

– Oni koji su nekad radili kao konobari prešli su, naprimjer, u logističku branšu, koja je doživjela procvat tokom pandemije – rekla je Hartges u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Njemačke.

Dodala je da su brojni sezonski radnici iz inostranstva koji su radili u njemačkim restoranima i hotelima radije otišli u Austriju i Švicarsku, gdje su hoteli i restorani otvoreni prije nego u Njemačkoj. To se, kako je rekla, odnosi i na njemačke sezonske radnike.

14 posto manje radnika

– Branši i zaposlenima je potrebna perspektiva – rekla je Hartges i zatražila i porezno rasterećenje vlasnika hotela i restorana, što bi povećalo plate i privuklo dovoljno radnika.

Kvalificirani kuhar u Baden-Wurttembergu, jednoj od bogatijih saveznih pokrajina, prosječno mjesečno zarađuje oko 2.200 eura bruto, objavio je online servis jobs-regional.de.

Prema podacima saveznog ureda za zapošljavanje, u hotelijerstvu i gastronomiji trenutno radi 154.000 osoba, 14 posto manje nego 2019.