Izrael koronavirus vakcina tinejdzeri Xinhua
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Imunitet stada neće biti moguće postići bez vakcinisanja djece i adolescenata, objavilo je Njemačko društvo za imunologiju (DGfI).

-Pretpostavlja se da će postojati imunitet stada kada je 60 do 70 posto stanovništva zaštićeno od patogena. Ali to pretpostavlja da se patogen ne može razmnožavati kod tih osoba – rekao je potpredsjednik DGfI-a Reinhold Foerster za novine Funke Media Group u komentarima objavljenim u utorak.

Foerster kaže da je druga stvar kod Sars-Cov-2: ljudi mogu prenijeti virus iako sami nisu bolesni, iako su vakcinisani i nemaju simptome.

-Delta varijanta pogoršava situaciju. Mnogo je zaraznija. Jako utiče na adolescente i djecu. Sve dok te grupe nisu vakcinisane ili je samo malo vakcinisanih (djeca i adolescenti), nećemo dobiti imunitet stada –  rekao je Foerster, prenosi dpa.

Prema njemačkom Institutu za kontrolu bolesti Robert Koch (RKI), najmanje 85 posto populacije u dobi od 12 do 59 godina i 90 posto populacije  starosti od 12 od 60 i više godina trebalo bi biti potpuno vakcinisano kako bi se dobio imunitet za varijantu Delta koronavirusa.

-Ako se ova stopa vakcinisanja postigne na vrijeme, četvrti val u nadolazećoj jesen /zimi čini se malo vjerovatnim – objavio je RKI u ponedjeljak.

Za sada Stalni odbor za vakcinaciju u Institutu Robert Koch (STIKO) nije izdao opću preporuku za vakcinisanje djece u dobi od 12 i više godina, a ne postoji ni odobrena vakcina za djecu mlađu od 12 godina.