Njemačkoj potrebno 17.000 njegovatelja, plata od 3.200 eura

Grupe za zastupanje prava pacijenata poručuju da se standardi ni u kom slučaju ne smiju sniziti, dok ministar tvrdi da Njemačkoj već sada nedostaje više od 17.000 djelatnika u sektoru tuđe njege.

Spahn nastoji provesti ključno obećanje stranke kancelarke Angele Merkel predloživši da se uz pokušaje aktiviranja domaćih snaga njegovatelji angažuju i iz inostranstva. Po njemu je najbliža opcija pozivanje osoblja iz susjednih zemalja, prenosi list Rheinische Post iz Dusseldorfa. Također planira potaknuti kvalifikovane osobe za ove poslove koji su se u međuvremenu prekvalifikovali na druga zanimanja da se vrate onom primarnom.

U Evropskoj uniji je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage, a nacrtom zakona u Njemačkoj planirano je zapošljavanje 8.000 dodatnih radnika. Ipak, vodeće njemačke organizacije procjenjuju da je za pokrivanje potreba starijeg stanovništva potrebno još 100.000 njegovatelja.

Spahn je predložio i bolje plate i ubrzano priznavanje diploma stranim ljekarima i njegovateljima, istakavši kako su neki podnositelji prijava godinama čekali na dozvolu za rad.

Mnogi njegovatelji u Njemačkoj razočarani u svoj posao i s vremenom su “pregorjeli” jer rade na određeno vrijeme preko agencija koje plaćaju ispod dogovorenog tarifnog ugovora.

“Mnogi njegovatelji nakon 10 godina napuštaju posao jer su pregorjeli ili imaju ambicije da kvalitetno rade, ali to ne mogu pod uslovima koje imaju”, kazao je ranije jedan savjetnik njemačke fondacije za prava pacijenata DSP za Deutsche Welle.

Oni koji su zaposleni regularno i na puno radno vrijeme zarade oko 3.200 eura bruto plate mjesečno, a oni preko agencija oko 600 eura manje.

Sabine Zimmermann, glasnogovornica za tržište rada poslaničkog kluba Ljevice je izjavila: “Zdravstveni radnici i njegovatelji ne smiju biti jeftina radna snaga koja služi za maksimizaciju profita firmi koje se bave iznajmljivanjem radnika. Kvalifikovanu radnu snagu Njemačka će dobiti samo ukoliko ponudi dobre uslove rada”.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE