Njenim se tijelom trgovalo 15 godina: ”Kad god se okrenem, mislim da su oni tu”

slika (2)

Na tajnoj lokaciji i pod obavezom pune zaštite njenog identiteta jedna žena žrtva trgovine ljudima otkrila je svoju priču.

Odrasla je s majkom u Sloveniji, sa 14 godina prihvatila ponudu za posao. Trebala je biti konobarica ili ugostiteljski tehničar – za što se i školovala.

“Ja sam radila, jedno par dana tako i nakon toga su mi rekli da nema nikakve ‘fajde’ da radim kao konobar samo. I oni su mi kao predložili da radim kao striptizeta na šipki i po sobama”, ispričala je ekipi Al Jazeere.

Njihov prijedlog podrazumijevao je samo jedan mogući odgovor. “Ako ne bih pristala na ono što su mi ponudili, ili bi me istukli ili me više ne bi bilo na ovom svijetu”.

Četvero djece

Jedna od stvari koje nije smjela odbiti bila je i droga. Sa 18 je postala zavisnica, a periodu trgovine njenim tijelom rodila je četvero djece. “Dvoje djece imam u Italiji, nemam kontakt s njima. Curica mi je bolesna, nepokretna. Sin mi je u udomiteljskoj porodice, uzela ga policija.“

Njenim se tijelom trgovalo 15 godina. Iz Slovenije je prebačena za Italiju, potom je prodata u Njemačku, zatim u Holandiju, pa Albaniju i na kraju je stigla na Kosovo.

“Kad god se okrenem, mislim da su oni tu. Jednostavno, uhvati me strah i prisjećam se dosta puta kako su me maltretirali, kako su me udarali. Svega se prisjećam”.

Strah od svega što bi joj se dalje moglo dogoditi natjerao ju je da se na Kosovu sama prijavi policiji. Smještena je u sklonište, a potom deportirana u svoju matičnu državu Bosnu i Hercegovinu, kaže novinarka Al Jazeere.

Al Jazeera

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE