1633949267 squid game 750x421 1
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 29, 2021 @ 6:10
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava
FIXGEHALT

Tri osnovne škole u New Yorku zabranile su kostime za predstojeću Noć vještica inspirisane popularnom Netlifxovom serijom ‘Squid Game’ u strahu kako bi to moglo izazvati veličanje nasilja.

NER FIT

Južnokorejska triler serija se vrti oko priče o ljudima opterećenim dugovima, koji se takmiče za novčanu nagradu kroz seriju smrtonosnih igara. Njen “krvavi” sadržaj je potaknuo škole u američkoj metropoli da upoznaju roditelje sa “nasilnim porukama” koje šalje serija, piše BBC.

Kazali su kako ‘Squid Game’ kostimi na događaju kojeg organiziraju škole ne bi bili primjereni.

Škole u okrugu Fayetteville-Manlius u New Yorku su izdale smjernice kojima se zabranjuju kostimi za Noć vještica s predmetima “koji se mogu protumačiti kao oružje” i onima koji su “previše krvavi ili zastrašujući”, kazali su za lokalne medije predstavnici škola.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Istaknuto je kako učenici u vrijeme odmora oponašaju scene iz serije, a direktori škola su upozorili roditelje da “igre povezane s nasilnim ponašanjem nisu prikladne”.

U Sjedinjenim Državama Netflix je seriju označio kao sadržaj za odrasle, što znači da njen sadržaj nije prikladan za gledatelje mlađe od 17 godina.
Neki roditelji su se požalili na školske odluke, pojasnivši kako se radi o kostimima.

“Samo nemojte dozvoliti djeci da gledaju serije,” kazali su neki roditelji.

U Engleskoj su prosvjetni radnici upozorili da djeca od šest godina igraju igre oponašajući one iz serije te su poručili roditeljima da budu oprezni u vezi s opasnosti da njihova djeca oponašaju radnje iz ‘Squid Gamea’.

LIDER