Portal 072info

NK Čelik: Deja vu, novo ljeto, isti problemi

Nažalost, situacija u klubu se već godinama ne mijenja na bolje, a da se ništa novo niti bolje nije desilo pokazala je i prethodna polusezona.

Jesenji dio je na vidjelo izbacio svu neorganizovanost i tešku finansijsku situaciju unutar kluba. Sam pogled na situaciju u i oko kluba sa Bilinog polja po završetku jeseni bio je u najmanju ruku tužan. Devet osvojenih bodova, bojkot navijača i sve što se dešavalo u tim momentima izgledalo je potpuno sablasno u šta se uklopila i atmosfera na utakmicama zeničkog premijerligaša.

Projekat NGG Za Čelik i održavanje skupštine kluba, dali su nadu da će klub krenuti nekim novim putem, koji bi u konačnici donio mir i stabilnost klubu, a navijači bi ponovo mogli uživati u partijama svojih ljubimaca, ne razmišljajući da li će narednog vikenda klub uopšte postojati

. U klub su se počeli vraćati igrači koji su ponikli u klubu, a ekipa se kompletirala i krenula sa pripremama za proljetnu sezonu. Prva utakmica sa Zrinjskim ukazivala je da je napravljeno mnogo, a odlično popunjeno Bilino polje i borba igrača na terenu u duelu protiv aktuelnog prvaka i lidera na tabeli, bili su garant da su se stvari ‘zakotrljale’ i da je došla nova, bolja era za simbol grada Zenice.

Čelik je sezonu završio sa 35 osvojenih bodova, od čega je 26 osvojeno u 14 utakmica proljeća, a impozantna je činjenica da je ekipa Borisa Pavića proljetni dio odigrala bez ijednog poraza.

A onda je došao kraj sezone. Borba za opstanak, tokom proljeća se pretvorila u borbu za reprogram, a kraj sezone dočekan je sa borbom za licencu za nastup u Premijer ligi BiH. Finansijski dug, od kako se procjenjuje od 12,5 miliona KM, prevelik je teret na leđima, da bi ga se olako riješilo u situaciji u kakvoj se nalazi sport u Bosni i Hercegovini.

Čelik ima svakodnevni problem sa finansijama, a pitanje je da li im je ‘poklon’ licenca od strane N/FS BiH pomogla ili im je odmogla.

Prije samo 365 dana Kemal Alispahić je sastavljao ekipu na osnovu prijateljstva i obraza, jer je mali broj igrača bio spreman doći na Bilino polje. Pokušaji bivšeg trenera Željezničara i Sarajeva na kraju su završili neslavnim odlaskom iz Zenice, a u međuvremenu su se redali treneri, sve do pomenutog Pavića koji je donio željeni rezultat u konačnici.

Čelik su po završetku sezone redom počeli napuštati gotovo svi igrači koji su iznijeli teret proljetnog dijela sezone, a još je poraznija činjenica da su u svojim izjavama nakon napuštanja kluba za koji su nastupali, svi do jednog naveli nekorektan odnos uprave kluba prema njima, odnosno neisplaćene rate ugovora, plate i pristojbe na njih.

Danas se Čelik nalazi u jednakoj situaciji u kakvoj je bio i prije godinu dana i sasvim sigurno da će do početka sezone biti nezvjesno kako i na koji način će klub funkcionisati, a potom se ponovo kreće u krug i borba sa vjetrenjačama će se nastaviti i naredne sezone, sve do momenta kada će neko morati presjeći ‘Gordijev čvor’ i odlučiti se između dvije opcije koje su jedine moguće.

Napraviti plan i realizovati ga kako bi se sanirao dug ili uraditi najnepopularniji potez i proglasiti stečaj kluba. Odluka je to koja će sasvim sigurno najviše zaboliti iskrene navijače Čelika, jer je evidentno da o simbolu Zenice brinu još jedino zagriženi navijači ovog kluba.

Izvor: Sport1.ba

Podijelite članak