NK Čelik pred finiš sezone: Šta god se desi želimo napraviti uspješan i evropski klub

Zeničani nakon 28 odigranih utakmica u Premijer ligi BiH imaju samo 25 bodova – pet manje od Slobode, sedam od Borca i osam od GOŠK-a, a do kraja prvenstva očekuju ih gostovanja kod GOŠK-a i Mladosti te dva domaća susreta, protiv Slobode i Viteza. Ukoliko ekipa Slavka Petrovića savlada Vitez u sljedećem kolu, što je sasvim realno s obzirom na to da su Vitežani već ispali iz lige, a Čelik doživi poraz u Gabeli od GOŠK-a, tri kola prije kraja prvenstva ekipi s Bilinog polja ostale bi samo teoretske šanse za opstanak.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ipak, realna šansa da Čelik ostane u ligi još uvijek postoji i od ključne važnosti mogao bi biti duel protiv Slobode na domaćem terenu. Ono za čim u Zenici sigurno žale jeste početak ove sezone i katastrofalne greške koje su napravljene u gotovo svakom sektoru u klubu, a plod toga bilo je samo deset osvojenih bodova iz 18 utakmica na kraju jesenjeg prvenstva. Već tada bilo je jasno da samo čudo može spasiti klub od ispadanja. Koliko je teško bilo izaći iz te situacije i popraviti greške najbolje govori podatak da Čelik u posljednjih šest utakmica nije doživio nijedan poraz, a konkretnog pomaka na tabeli gotovo pa nema.

Finansijski teret ne smije praviti problem

Bez dvojbe, NK Čelik spada u red najvećih bh. klubova pa ovakva situacija u kojoj se trenutno nalazi ne raduje ni igrače, ljude u klubu, navijače, kao ni sve one koji istinski vole nogomet i sport. Iz ove perspektive čini se da je kasno stigao dolazak turskog investitora s obzirom na veliki broj promjena koje su se desile u samom klubu, a zbog čega su i rezultati na početku druge polusezone bili izuzetno loši. Bilo kako bilo, ideja je u Zenici stvorena i jasan je put kojim klub u budućnosti želi ići.

Direktor Čelika Ismet Đugum u razgovoru za portal Klix.ba kazao je da su rezultati u drugoj polusezoni jedina stvar koja je u novom projektu zakazala, ali da još vjeruju kako niz dobrih rezultata može osigurati opstanak u Premijer ligi.

“U Čeliku su se desile neke velike promjene. Trenutno, sve osim nogometa je dobro i rezultati su nažalost zakazali. Previše smo zaostali u jesenjem dijelu kada nismo imali ništa i kada gotovo ništa nismo mogli, a sada kada smo napokon počeli pravi rad nemamo sreće i gubimo utakmice na kojima smo bili bolji protivnik. Nismo izgubili u šest prethodnih utakmica, ali šta nam to znači kada nam je pobjeda protiv Borca trebala biti od krucijalne važnosti, jer bismo s nova dva boda bili ozbiljni konkurenti za opstanak u Premijer ligi BiH”, kazao je direktor Čelika.

Bez obzira na koji način završila sezona, direktor Čelika smatra da to neće bitno utjecati na budućnost kluba i da je najbitnije sljedeću sezonu početi bez finansijskih tereta i svih problema zbog kojih Zeničani već godinama ne igraju toliko bitnu ulogu u Premijer ligi. Čak i ako početak bude iz Prve lige Federacije BiH, Đugum vjeruje da će klub jednog dana igrati veoma bitnu ulogu u bh. nogometu.

“Ne mirimo se sa činjenicom da smo već ispali iz Premijer lige, već nasuprot, učinit ćemo sve da do kraja prvenstva pokušamo ostati u društvu najboljih. Ipak, nismo opterećeni trenutnim stanjem na tabeli, pokušavamo biti maksimalno realni prema trenutnoj situaciji i najbitnija stvar je da sredimo klub kako bi već od sljedeće sezone mogao započeti dugogodišnji projekt. Veoma je bitno da sljedeću sezonu, ja se nadam u Premijer ligi, moguće i u Prvoj ligi Federacije, počnemo bez finansijskih tereta i blokiranih računa i učinit ćemo sve da nam se ne ponavljaju greške iz prošlosti”, dodao je direktor Čelika.

Akademija kao zalog za budućnost

Da se promjene u Čeliku nisu desile tek tako i da klub ima jasnu viziju kojom u budućnosti želi doći u vrh bh. nogometa, najbolje govori podatak da su novi čelnici kluba već sada pokrenuli postupak osnivanja akademije NK Čelik, a u kojoj bi svoje mjesto mogli pronaći najtalentovaniji igrači iz Zeničko-dobojskog kantona, iz nekih drugih gradova ili čak država. Pored toga, klub će učiniti sve da ubrzo osigura i adekvatne terene za treniranje s obzirom na to da na dva najbolja stadiona u BiH ne mogu trenirati (Bilino polje i Trening centar NS BiH).

“Od početka pregovora s turskim investitorom dogovoreno je da će dugo ostati u klubu. Napravili smo dugoročni projekt u kojem želimo stvoriti evropski Čelik i niko nam neće stati na put da uspijemo u tome. Kratkotrajne smetnje nas ovaj put neće uništiti, sve je podređeno budućnosti i onome što Čelik treba da bude, a ne ovome što je sad. Želimo sistematski stvoriti ekipu koja će biti učesnik evropskih takmičenja svake godine”, objasnio je Đugum, rekavši kako je klub već sada počeo raditi na mnogim projektima.

“Grad će nam u narednim danima dodijeliti zemlju za izgradnju pomoćnih terena, jer Čelik trenutno nema gdje da trenira. Zenica ima tri najbolja stadiona u BiH, ali oni nisu za treninge, nego samo za utakmice. Dobit ćemo terene za formiranje akademije NK Čelik i želimo uraditi sve da podignemo popularnost nogometa u našem gradu i našem kantonu. Spremni smo da preuzmemo odgovornost za ono što slijedi, kako god da ova sezona završi. Ostaje nam samo da se nadamo najboljem”, završio je direktor Čelika rekavši da Grad Zenica puno pomaže radu kluba.

Do kraja ove sezone Premijer lige BiH ostala su još samo četiri kola. Vitez se još prije dvije sedmice oprostio od društva najboljih, a ukoliko finiš sezone ne odigraju na vrhunskom nivou, ubrzo bi se Vitežanima mogao pridružiti i Čelik. Ukoliko se to desi, to će biti prvo ispadanje iz društva najboljih za Zeničane u poslijeratnom periodu i sigurno će biti bolno za sve navijače, ali takav epilog, nakon katastrofalne prošle i sramnog početka ove sezone, bio je neizbježan. Ostankom u društvu najboljih, s druge strane, Premijer liga širom bi otvorila vrata za povratak Čelika u sami vrh. Klub, grad i navijači to zaslužuju, a traži se samo jedno – istrajnost. Onda granice ne postoje.

Klix.ba