NK ČELIK – Sretan ti rođendan ponosu našeg grada!


nk_celik_zenica

Danas je veliki dan za grad Zenicu, za Zeničane, za poznate Robijaše, za dvije boje, za crno i crveno, za jednu prijestolnicu zelene površine zvanu Bilino Polje, hram bosanskohercegovačkog nogometa, ali prije svega nogometa kroz historiju u Zenici. Prije tačno 67 godina u Zenici je nastao i rođen simbol grada Zenice – jedan i jedini Nogometni klub „Čelik“.

Osnovan je od strane grupe ratnih veterana, koji su ime kluba odabrali kao simbol grada metalurgije i čelika, a kao zvanični datum osnivanja obilježava se 16. juni, koji se i danas dan obilježava.

Kroz godine postojanja nogometaši "Čelika“ su širom bivše Jugoslavije plijenili izrazito veliku pažnju i popularnost svojom srčanom i borbenom igrom, ljepotom gledanja na zelenoj površini i velikom odanošću klubu za koji igraju i gradu iz kojeg dolaze, a to se može uvidjeti i danas kada je "Čelik" na vrhu tabele i veliča naš grad pobjedama koje nam dnosi.

Od Stare Blatuše do Bilinog polja kroz Čelik je prošao veliki broj igrača, nogometaša, trenera, reprezentativaca, vrhunskih majstora nogometa, eksperta u pravom smislu te riječi, koji su boje crno-crvene, koje su se presijavale na njihovim dresovima nosili sa velikim ponosom, ljubavlju i željom.

Ono što je do sada najvažnije i naponosnija činjenica, jeste ta, da pored svih problema koje su se nosile u klubu, naš klub, naš Čelik će ostati upisan do samog kraja u historiju bosanskohercegovačkog nogometa kao prvi klub iz BiH koji se okitio evropskim trofejom, što je u nekadašnje vrijeme bilo izuzetno teško, kao i sama činjenica da je bio prvi šampion nezavisne Bosne i Hercegovine. Poznate tri konstantne i uzastopne titule „Čelika“ u proteklih 18 godina niko do sada nije uspio ponoviti, a mi vjerni navijači ovog kluba, ljudi koji srcem navijamo i bodrimo boje našeg kluba, nadamo se i da neće, a da će Čelik iz sezone u sezonu, pokazivati najbolji kvalitet koji posjeduje.

Ono što je vrijedno spomena jeste da je Čelik je za 67 godina postojanja osvojio dvije titule u evropskom nogometu (srednjoevropski kup), zatim, tri titule prvaka BiH i dva Kupa BiH, a upisao je i dvije uzastopne duple krune, one istinske i prave krune, kakve i dolikuju klubu sa Bilinog Polja.

Iako kao i većina klubova širom Evrope i svijeta sureću se sa problemima unutar kluba, i Čelik je nailazio na mnoštvo prekretnica, kako dobrih, tako i loših, ali ono najvažnije je to, da nikada nije pao, i kada je trebao da padne, uvijek se znao podići. Bio je i ostat će ponos naše Zenice.

Menadžment NK "Čelik" svim navijačima i simpatizerima želi sretan rođendan voljenog Kluba!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica