Portal 072info

NK Čelik u posljednje dvije sezone vodilo 11 trenera, a minutažu upisala 73 nogometaša

Nogometaši Čelika ispali su iz Premijer lige BiH. Zeničani će naredne sezone po prvi puta igrati u 1. ligi FBiH, a mnogo je razloga zašto se takav scenario desio na Bilinom polju.

Kao klub koji ima najbolju infrastrukturu u državi, armiju navijača, te sve uslove, koji mnogi mogu samo sanjati Čelik se godinama bori za opstanak u ligi. U posljednjih 15-tak godina, sem par bljeskova crno-crveni su uvijek bili u nekoj borbi, kako za opstanak i egzistiranje kluba, tako i rezultatski. Ipak sve je došlo na naplatu, iako su se mnogi nadali, da bi se i ove sezone mogli spasiti.

Jedan od razloga što je Čelik ispao iz Premijer lige je i sportski segment kluba. Klub s Bilinog polja u posljednje dvije sezone vodilo je čak 11 trenera, a minutažu su vjerovali ili ne upisala čak 73 nogometaša, rubrika za Ginisovu knjigu rekorda. Na kraju i ne čudi što su Zeničani ispali iz lige, jer u svakom prelaznom roku u Zenicu stigne 15 novih, a ode isto toliko starih nogometaša.

Prije dvije sezone pod palicom Borisa Pavića bili su lijepa sportska priča, jer su bili jedini tim koji u proljetnom dijelu sezone nije upisao poraz i na kraju su se spasili od ispadanja. Ipak početkom prošle sezone, svi igrači su napustili klub, na čelo Čelika je došao Jasmin Memišević, koji je u klub doveo 20-tak novih igrača, pretežno nogometnih anonimusa iz nižih liga. U zimskoj pauzi prošle sezone na Bilino polje stiglo je 13 novih igrača, dok ih je 12 napustilo crno-crvene.

U prošloj sezoni 2017/18, Čelik su makar na jednoj utakmici vodili sljedeći treneri: Kemal Hafizović, Elvedin Beganović, Vinko Divković, Jasmin Džidić, Slaven Musa i Edin Prljača. Sezonu prije 2016/17 Zeničane su s klupe predvodili: Kemal Alispahić, Ivo Ištuk, Izudin Kamberović, Nedim Jusufbegović i Boris Pavić.

Kao što smo spominjali za Čelik su u utakmicama Premijer lige u posljednje dvije sezone minutažu upisala 73 nogometaša. U prošloj sezoni minutažu su upisala rekordna 43 nogometaša, dok je sezonu prije minutažu upisalo 30 nogometaša. Sve ove brojke govore kako se na Bilinom polju radilo, ne samo posljednje dvije sezone, nego skoro svake sezone. Budući da je “gazda” Čelika Aydin Olgun obećao da će ostati u klubu, onda defintiivno mora odraditi kompletnu reorganizaciju kluba. Sportski segment godinama je zanemaren, omladinski pogon nikad nije bio gori, a svaki prelazni rok se dovode igrači, od kojih većina ne mogu nositi crno-crveni dres.

Ono što je sigurno da na Bilinom polju nikada nije dosadno, uvijek se nešto dešava, iako je to većinom daleko od pozitivnog, svi navijači Zeničana se nadaju da će turski investitor posložiti situaciju u klubu, te odmah vratiti klub gdje mu je mjesto, a to je vrh Premijer lige.

Sportzdk.ba

Podijelite članak