NK Čelik zaslužuje obilježje s najvažnijim uspjesima kluba

Prema historijskim podacima, prvu nogometnu loptu u Zenicu 1938. donio je Dušan Kalinić, a nogometni klub Čelik osnovan je 16. juna 1945. godine.

Najbitniji uspjesi

„Crno-crveni“ ove godine obilježavaju 75 godina postojanja, a jedan od najstarijih navijača Sead Tukar želi pokrenuti inicijativu da se na prostoru ispred zapadne tribine stadiona Bilino polje izgradi obilježje na kojem će biti ispisani najbitniji uspjesi kluba.

– Tačno na tom mjestu, u zgradi nekadašnjeg doma, osnovan je Čelik. Od ranog djetinjstva sakupljam podatke o sportu u Zenici, a posebno o našim nogometnim klubovima. Imam sve podatke o prvoj generaciji Čelika i dalje, kompletne statistike -kaže Tukar.

Tukar ispred Čelikovog stadiona: Često se sretne s  nekadašnjim igračima - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Tukar ispred Čelikovog stadiona: Često se sretne s nekadašnjim igračima

Dodaje da se zbog lošijeg zdravlja još nije sa svojom idejom obraćao nikome u klubu.

– Na tom spomeniku bi posebno trebali izdvojiti dio za pet igrača koji su učestvovali u osvajanju velikih trofeja: Goran Peleš, Rade Radulović, Mehmed Buza, Jasmin Hajduk i Sead Preldžić. Oni su dva puta bili prvaci i viceprvaci Srednjoevropskog kupa i pobjednici Intertoto kupa – rekao je Tukar.

Stara vremena

Dodao je da se i danas ponekad sretne s nekadašnjim igračima s kojima rado popije kafu i priča o starim dobrim vremenima.

– Bilo bi lijepo i da se u gradu označe prostori na kojima su bila stara igrališta, to bi bila lijepa turistička atrakcija – kaže Tukar.

Novi mural

– Navijači trebaju napraviti još jedan mural na kojem bi naslikali velikane kluba. Osim već spomenutih tu bi trebali biti i Bimbo Galić, Suljo Kulović, Alija Smajlović i prvi kapiten Čelika Vinko Leki… – kaže Tukar.

Avaz.ba