Portal 072info

NOĆ OPROSTA I ŽELJA: Nastupila odabrana noć koja najavljuje dolazak ramazana

Mubarek noć Lejletu-l-berat, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, nastupila je večeras u akšam, utorak 7. aprila, a doživljava se kao vjesnik nadolazećeg mjeseca posta, mubarek ramazana, saopšteno je iz IZ BiH.

Obilježava se i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja. “Ova odabrana noć u hadisima, predajama Poslanika Muhammeda, a.s., se spominje kao noć u kojoj Uzvišeni Allah, dž.š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah, dž.š., prašta ljudima grijehe”, dodaje se na stranici Rijaseta.

U Kur’anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž.š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

“Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša’bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša’bana”.

Tradicionalno muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur’an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr-često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom.

Podijelite članak
  • 455
    Shares

Počitajte još

Dočekali smo skupa 65 sretnih Bajrama

072info

Zenica: Pucanj iz topa sa Crkvičkog brda vjernicima označio kraj ramazana

072info

Nana Mejra Ljajić ispostila 70 ramazana: Kraj ramazana me rastužuje, ali me Bajram odmah razveseli

072info