Nogometni klub iz sela kod Maglaja na pragu Premijer lige, a prije pet godina bili na dnu

Screenshot 1 2387 52

U mjestu Kosova kod Maglaja koje broji tek 1.500 stanovnika 2016. godine NK Vis Simm-bau bio je pred gašenjem. Iako danas nemaju adekvatnu infrastrukturu, imaju volju i želju da takmičenje u Prvoj ligi FBiH završe na prvom mjestu i nastave šutati loptu u Prvoj ligi BiH. Ništa od toga ne bi bilo moguće da klub koji datira od 1975. godine prije pet godina nije spasio Mirza Mujkanović, mještanin Kosove koji je nakon ranjavanja 1994. godine premješten na liječenje u Njemačkoj gdje se oporavio, završio potrebno školovanje, postao inženjer građevine te osnovao firmu u Gelserkirchenu. Upravo Mujkanović je prije pet godina preuzeo Vis Simm-bau te krenuo s ulaganjem u klub koji danas ima jasne ciljeve.

Zbog nepostojanja adekvatne infrastrukture u mjestu Kosova kod Maglaja, igrači NK Vis Simm-bau danas su svoju prvi trening odradili na stadionu dobojske Sloge s kojom imaju odličnu saradnju.

U razgovoru za Klix.ba trener Ajdin Mrguda koji je u ovaj klub došao sedam kola prije kraja prvog dijela sezone.

“Završili smo na četvrtom mjestu, a prvak nam bježi tek četiri boda. Odlučili smo napraviti respektabilnu ekipu koja će konkurisati sigurno za vrh tabele. Ovo nije prvi put da vodim Vis Simm-bau, vodio sam ih i u drugoj ligi, poznajem i predsjednika i vlasnika, tako da nakon plasmana u Prvu ligu FBiH imamo jasan cilj. Ovo je manji klub, ali svakog dana raste. Ambicije vlasnika su ulazak u Premijer ligu. Mnogo je igrača ovdje, dovodimo profesionalce, sada imamo 23 igrača koji će kroz pripremne utakmice pokazati kvalitet”, kazao je Mrguda.

U zimskoj pauzi Vis Simm-bau je doveo Šerifa Hasića iz Indonezije, Novicu Petrovića iz Zvijezde Gradačac, Dinu Kalesića iz banjalučkog Borca, Selmira Mahmutovića i Dinu Dizdarevića iz TOŠK-a, Amara Beširevića iz omladinske selekcije Željezničara te Nermina Jamaka također iz Željezničara.

Dodao je kako je prva pripremna utakmica na rasporedu 23. januara s ekipom Mladosti DK, a zatim 31. gostuju kod Krupe na Vrbasu. U sklopu priprema odigrat će i pripremnu utakmicu sa Slobodom te još nekim ekipama iz Prve lige FBiH.

Mirza Spahić generalni direktor, u klubu je već 10-ak godina, ali na ovoj funkciji tek godinu dana. Kazao je da put od kantonalne do Prve lige FBiH pa i borbe za Premijer ligu BiH nije bio težak, ali ni lagan. Ističe da su tokom takmičenja u kantonalnoj ligi imali podršku predsjednika Mujkanovića nakon čega su ušli i u drugu ligu.

“Zbog pandemije koronavirusa, imali smo sreću da smo bili prvi na tabeli i bez doigravanja smo ušli u Prvu ligu FBiH gdje nam je bio cilj biti među šest najuspješnijih ekipa. Međutim, otišli smo među četiri najbolje i ne zaostajemo previše za vodećim tako da su ambicije jasne”, kaže Spahić.

Dodaje kako su u mjestu koje ima samo 1.500 stanovnika teško pronašli ljude koji su trebali raditi u klubu, ali da su radili, tražili, filtrirali i na kraju sastavili jaku ekipu. Sreću su imali i s formiranjem rostera za nastavak sezone da su u zimskoj pauzi, igrači koji su im potrebni, dobili papire. Ipak, najveći problem je infrastruktura, gdje uprkos njihovima planovima, rezultati idu mnogo brže od planova.

“Imamo omladinske selekcije, jak prvi tim, ali infrastruktura ne može pratiti naše rezultate koje ostvarujemo brže nego smo očekivali. Želimo do maja ili juna napraviti stadion, da nam ostanu samo reflektori koje bismo završili u julu. U planu nam je i da u Kosovi dobijemo koncesiju za teren i da napravimo umjetnu travu, da formiramo jak omladinski pogon i školu s licenciranim trenerima koji će okupljati najuspješnije omladince iz kantona čime bismo imali jaku ekipu koju priželjkujemo u budućnosti”, zaključio je Spahić u razgovoru za Klix.ba.

Klix.ba

Prethodni članakSrce da pukne: Umrla je Emina Stanković, samohrana majka četvero djece
Sljedeći članakAmerički Senat potvrdio prvog Afroamerikanca za ministra odbrane