No(n)-paper, no party: O nebuloznim mapama, čim se vakcinišemo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Priča o navodnom “non-paperu” preplavila je naslovnice bh. medija. Dokument bez ikakvog potpisa i dokaza o relevantnosti i autentičnosti, objavio je prilično nepoznat slovenski portal pod nazivom “necenzurisano.si”. Za razliku od slovenskih medija, koji su bombastičnu priču o prekrajanju granica na Balkanu, a potkovanu “dokumentom” bez bilo kakvog dokaza o validnosti, ignorisali, u BiH su tu priču prenijeli skoro svi mediji. Neki čak bez bilo kakvog upitnika o tome je li u pitanju dokument koji zaista postoji ili ga je neko jednokratno pustio u dnevnopolitičke svrhe.

Kao po komandi uslijedile su “oštre i patriotski nabijene” reakcije najviših dužnosnika u BiH i, naravno, političkih stranaka… Utrkivanje ko će poslati “oštriju i patriotskiju” poruku traje cijeli dan.

Iz regije, tanko, ali očekivano. Šef hrvatske diplomatije Grlić – Radman kratko je poručio da on niti je vidio, niti čuo za taj “dokument”, dok je s druge strane Aleksandar Vučić poručio, u najakraćem, “no koment”! Vučićeva reakcija ne čudi, jer njemu ova priča nije potrena, kao ni Grlić-Radmanu. U obje države najviše pažnje trenutno poklanjaju masovnom vakcinisanju i spašavanju života svojih građana, kako se spremiti za nadolazeće ljeto, turitičku sezonu, kako namaći novac za pomoć privredi, kako svojim građanima omogućiti da konačno mogu putovati izvan granica.

No, u BiH je situacija potpuno drugačija. Čini se da je priča o “komadanju BiH” vlastodršcima i “zaštitnicima nacionalnih interesa” došlao kao poručena.

Ona je, uostalom, djelomično amortizirala pažnju s tema poput onih da vakcina i dalje nema (osim ako nam ih neko ne pokloni), da pandemija divlja, da veliki broj ljudi umire u bolnicama, da se aktuelnom premijeru i dopremijerki Federacije sudi za kriminal i korupciju tešku 10 miliona maraka, da se dobar dio građana boji otići u bolnicu zbog straha na kakav će respirator biti prikopčani ako im se stanje pogorša… Ima još, naravno, da radnici svakodnevno ostaju bez posla, da bh. privrednici na TV – u gledaju kako vlade, ali ne naše nego drugih država, osiguravaju milijarde za pomoć svojoj privredi. Da vlastodršci u jeku pandemije kupuju budžetskim parama atomobile vrijedne desetine i stotine hiljada maraka. Da im plata u godinu dana pandemije nije zakasnila ni dana, i nije smanjena ni za marku… A da bi oni penzionerima oni povećali penzije, ali im, zamislite “zakon ne dozvoljava”…

Sve to je palo u sjenu “dokumenta” bez bilo kakvog potpisa ili dokaza o njegovoj validnosti. I, ne čudi. Primjerice, sumnjivom “non-paperu” za koji niko relevatan nije potvrdio da ga je vidio, niti da je uopšte napisan, podsjetićemo vas, prethodio je neviđen diplomatski skandal koji su kreirali članovi Predsjedništva BiH, kada su se s mjesec dana zakašnjenja sjetili i u medije gurnuli “klasični trač” da ih je slovenski predsjednik Borut Pahor početkom marta na ručku pitao može li se BiH raspasti bez rata.

Na našu sreću ili nesreću, aktuelni članovi Predsjedništva BiH nisu imali za svog mandata puno prilika za trač, iz prostog razloga što se s njima rijetko ko sastajao. Većinu mandata su potrošili na sastanke s Aleksandrom Vučićem i Redžepom Tajipom Erdoganom, te polažući vijence i cvijeće po grobljima i mezarima širom BiH, šaljući nakon svakog takvog “velikog posla” žestoke patriotske, tačnije populističke poruke…

Bilo kako bilo, taj je “dokument”, čije postojanje su čak negirali i iz Evropske unije, s naslovnica bh. medija potisnuo sve ono što brine obične građane ove zemlje, a što vlasti nisu, ne znaju ili ne žele riješiti.

Da utisak sumnjivog i za građane BiH u ovom trenutku nebitnog “dokumenta” bude jači konstuisana je i mapa na kojoj se navodno vidi šta i kako bi se trebalo prekrojiti na Balkanu.

Ipak, nisu svi bez zadrške progutali “non-paper”.

Na društevnim mrežama već su se pojavile nove mape na istu temu, isto kao i ona objavljena na nepoznatom slovenskom portalu, koje se s pravom mogu staviti u rang s onom nastalom iz takozvanog “non – papera”. Jedna je posebno zanimljiva, i možete je pogledati na nastavku, uz napomenu da se radi o grafici za starije od 18 godina…