Portal 072info

Norveška gradi najveći projekat u historiji zemlje, vrijedan čak 47 milijardi dolara

Kako bi povezala svoju razuđenu obalu, Norveška je osmislila najveći infrastrukturni projekt u historiji zemlje vrijedan čak 47 milijardi dolara.

Riječ je o autoputu dugom 1.100 kilometara koji će povezivati cijelu zapadnu Norvešku i tako se protezati kroz šest pokrajina, a ukinuće se čak sedam trajektnih linija. Uz to, vrijeme putovanja biće skraćeno gotovo 50 odsto, odnosno više neće biti potrebno putovati 21 sat, već 11 sati kako bi se prešla norveška obala, prenosi “Jutarnji list”.

Budući da Norveška zahvaljujući svojim brojnim fjordovima ima najrazuđeniju obalu u Evropi, inženjeri su morali biti nešto kreativniji nego inače kako bi je povezali. Stoga će autoput E39 imati i dionice koje će se nalaziti kako iznad, tako i ispod površine vode.

Fjord Boknafjorden će, na primjer, s obalom biti povezan podvodnim tunelom dužine 27 kilometara čija će se najdublja tačka nalaziti na 390 metara ispod površine vode. S izgradnjom ovog tunela Norvežani su počeli prošle godine, a očekuje se da će projekt vrijedan dvije milijarde dolara biti završen 2026. te će biti najduži i najdublji tunel na svijetu ispod površine mora.

Ipak, najveći izazov biće povezati najveći norveški fjord, Sognefjord, koji je preširok i predubok za konvencionalna rješenja. Stoga, jedno od mogućih rješenja je “kraljevski fjord” i obalu povezati najvećim visećim mostom na svijetu nakon kojeg bi put ponirao ispod površine vode čime bi postao svojevrsni plutajući podvodni tunel kako bi i brodovi mogli neometano prolaziti kroz fjord.

Autoput bi na toj dionici izapravo imao dva tunela međusobno povezana pontonima na površini vode, a nalazili bi se barem 20 metara pod vodom. Ako se Norvežani odluče za ovo rješenje, to će biti prva takva građevinska konstrukcija na svijetu.

Plan za izgradnju autoputa E39 norveška je Vlada prihvatila, a do 2029. megaprojekt bi trebalo da bude gotov. Ipak, već postoje nagađanja da će se nekim dionicama moći putovati tek 2035.

U svakom slučaju, izgradnjom ovog autoputa podići će se ljestvica za buduće infrastrukturne projekte.

Podijelite članak
  • 46
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box