Norveška najbolja zemlja za majke, BiH na 54. mjestu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Norveška je najbolja, a Somalija najgora zemlja za majke, pokazao je u utorak objavljeni izvještaj organizacije Save the Children, u kojem seBosna i Hercegovina nalazi na 54. mjestu na listi 179 analiziranih država.

Od zemalja u okruženju Hrvatska je na 30. mjestu, Slovenija na 15., Srbija 35., Makedonija 37., a Crna Gora na 42. mjestu, javlja Fena.

Norveška je s drugog mjesta 2014. skočila na prvo zahvaljujući ponajboljim rezultatima u svih pet pokazatelja: zdravlju majki i djece, pristupu školstvu te političkom i ekonomskom statusu žena.

Prema uvjetima u kojima žive majke i djeca, najgora zemlja je drugu godinu zaredom Somalija, u kojoj 15 posto djece ne doživi peti rođendan, stoji u izvješću te međunarodne organizacije za zaštitu i promicanje prava djece.

Evropske zemlje uvjerljivo prednjače među prvih deset zemalja s najboljim uvjetima za život majki i djece: Norveška, Finska, Island, Danska, Švedska, Nizozemska, Španjolska, Njemačka, Australija i Belgija.

Posljednjih deset zemalja na listi, u izvještaju za 2015. godinu, su većinom države zapadne i središnje Afrike: Somalija, Demokratska Republika  Kongo, Srednjoafrička Republika, Mali, Niger, Gambija, Obala Bjelokosti, Čad, Burkina Faso te Haiti i Siera Leone.

U tim zemljama u prosjeku jedna od 30 žena umire od komplikacija povezanih s trudnoćom, a jedno od osmero djece umire prije petog rođendana, upozorava organizacija Save the Children.

“Prikupljeni podaci ukazuju na golemi jaz između bogatih i siromašnih zemalja i traže hitnu akciju kako bi se poboljšali zdravlje i životni uvjeti majki i njihove djece”, kažu u udruženju.

Analiza također otkriva pogubnu ulogu ratova i loše vladavine za prilike u tim zemljama. Devet od jedanaest najlošijih su zemlje pogođene ratovima ili nestabilnošću, što znači da nisu u stanju osigurati ni najnužnije usluge za zadovoljavanje osnovnih potreba svojih građana, ističu u ovoj organizaciji za zaštitu prava djece. 

Radiosarajevo.ba

072INFO TV