Portal 072info

Norveški penzioni fond iznosi hiljadu milijardi dolara, svaki građanin ima po 190.000 dolara

“Rast tržišne vrijednosti fonda je zapanjujući. Mislim da niko nije očekivao da će fond ikada dostići vrijednost od jednog biliona dolara od kada je prvi transfer prihoda od nafte napravljen u maju 1996. godine”, rekao je šef Globalnog penzionog fonda Norveške Yngve Slyngstad.

Norveška je glavni proizvođač nafte i svoje energetske prihode ulaže u fond za finansiranje penzija te njima pokriva druge troškove vlade. Norveški penzioni fond je najveći takav fond u svijetu koji posjeduje dionice u više od 9.000 kompanija u 78 zemalja sveta, a najviše u kompanijama Alphabet, Apple, Microsoft i Nestle.

Prošle godine ovaj fond je imao vrijednost 882 milijarde dolara, što je dva puta više od vrijednosti nacionalnog BDP-a.

Početkom mjeseca norveški penzioni fond je krenuo u globalnu kupovinu jer je dobio nalog od države da imovinu uloženu u dionice poveća sa 60 na 70 posto, iako su svjetska dionička tržišta u usponu osmu godinu zaredom.

Inače, norveški penzioni fond se čuva budućim generacijama u ovoj zemlji. Kako smatraju menadžeri fonda, jednog dana nafte će nestati, ali povratak fondu će biti nastavak prosperiteta za norveške građane. Kažu kako žele izgraditi finansijsko blagostanje za buduće genreacije.

Klix.ba

Podijelite članak