“Nošenje maski i držanje fizičke distance još najmanje godinu dana”

PXL 041120 30729299
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nošenje maski i držanje fizičke distance su epidemiološke mjere kojih će građani morati da se pridržavaju najmanje još godinu dana, dok svi ne prime vakcinu protiv virusa korona, izjavo je večeras direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

On je rekao da bolnice u Crnoj Gori još nisu prepune, ali da je pitanje šta će biti ako svi ne počnu da se ponašaju u skladu sa pravilima.

Mugoša kaže da je vakcina spas, ali da će proći mnogo vremena dok se ona pojavi i dok svi do nje dođu.

On je naveo da će Crna Gora u prvoj raspodjeli dobiti tri do pet odsto vakcine, koju će dobiti zdravstveni radnici, starije osobe i hronični bolesnici.

“Mi smo za sada projektovali vakcine za 20 odsto populacije u dvije doze. Do tad ćemo, ako bude potrebno, obezbijediti još vakcina. Sve to treba da obezbijedi kolektivni imunitet za koji će, po mojoj procjeni, biti potrebno od osam do 12 mjeseci”, rekao je Mugoša za Televiziju Crne Gore.

On kaže da će Institut posmatrati situaciju u narednih sedam dana i nakon toga, uz konsultacije sa nadležnima, donijeti odluke.

“Na putu smo da donesemo odluku da škole rade i da se zatvore samo onda kada se napune bolnice”, rekao i Mugoša.

On nije precizirao šta će Institut predložiti kada je riječ o radu ugostiteljskih objekata.

“Ovo više ne zavisi od nas, sada je pitanje da li će država imati mogućnost da ljudima nadoknadi gubitak i to je ono što će se razmatrati”, naveo je Mugoša.

N1

GODISNJICA
MARKETING