Notar optužen da je falsifikatom htio da se dokopa imovine dužnika

Screenshot 8 20

Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu koju je Tužilaštvo USK podiglo protiv notara Dževada Omanovića zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i krivotvorenja službene isprave, te Asima Kapića, kao pomagača u izvršenju krivičnih djela.

Optuženog Omanovića terete da je, postupajući kao notar, zbog toga što mu je Muhamed Adilagić dugovao 22.500 eura, a nije na vrijeme izmirio dug, postupajući mimo važećih zakonskih propisa, sačinio lažni ugovor između Kapića i Adilagića o pozajmici, na osnovu kojeg je kao hipotekarno jemstvo za vraćanje duga Adilagić založio svoju imovinu.

Pri tome je Omanović, kako se navodi u optužnici, krivotvorio potpis dužnika, te ugovor zaveo u opšti poslovni upisnik notara u kojem se evidentiraju zaključeni ugovori.

Na ovaj način optuženi su, kako se navodi u optužnici, pribavili sebi korist u vidu založnog prava nad nekretninama u ukupnoj novčanoj vrijednosti od 640.000 maraka i tako teže povrijedili pravo oštećenog na imovinu. Navodi se kako je grafološkim vještačenjem ustanovljeno da je Omanović krivotvorio Adilagićev potpis, ugovor o hipoteci i punomoć za pribavljanje potrebnih podataka.

Tužilaštvo optužnicom traži da optuženom Omanoviću bude izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja notarske dužnosti zbog učinjenog krivičnog djela u trajanju od dvije godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke.

Prethodni članakKika Đukić sahranjena uz tužne stihove “Divljeg kestena”: “Kristina, gde si sad, da l’ si nestala…”
Sljedeći članakU Banjoj Luci pokrenuta akcija “Dejtonski sporazum u svakoj porodici u Republici Srpskoj”