NOVA 1435. HIDŽRETSKA GODINA: Centralna svečanost održana u Ensar džamiji (FOTO)

NOVA 1435. HIDŽRETSKA GODINA: Centralna svečanost održana u Ensar džamiji (FOTO)

EnsarDzamijaZenica

Večeras su sa zalaskom sunca muslimani širom svijeta obilježili početak Nove 1435. hidžretske godine, prema lunarnom računanju vremena.

Dakle, nedjelja na ponedjeljak je mubarek noć, a ponedjeljak je prvi dan mjeseca muharrema, što doslovno znači „sveti mjesec“ u kojem je zabranjeno prolijevanje ljudske krvi, ali i u kojem je naređeno poštivanje ljudskog života i ljudske časti.

Medžlis islamske zajednice Zenica je u okviru obilježavanja Nove 1435. hidžretske godine,u svim džematima održao prigodni programi, a centralna svečanost održana je u Ensar džamiji poslije jacije namaza.

Glavni imam zeničkog medžlisa, Jakub ef. Salkica uputio je čestitku svim muslimanima i muslimankama sa željom za dobro zdravlje, uspjeh i sreću u životu.

“Ušli smo u još jednu godinu koja će biti puna prilika, iskušenja, neizvijesnosti, dobrih i loših stvari. Molimo i dovimo Allahu dž.š. da bude obimniji onoga dobroga i lijepoga, nego onoga što nam se manje sviđa i onoga što manje želimo.” – kazao je efendija Mevludin Dizdarević.

Pored njega, centralnoj svečanosti prisustvovao je Meždlis islamske zajednice Zenica i glavni imam ef. Jakub Salkica gdje je upriličen i centralni program. Pored učenja ilahija i kasida, upriličeno je predavanje i osvrt na značenje hidžre od strane prof. Ahmeda ef. Agedovića, imama iz Putovića kojim su se mnogi okoristili.

Kako je to u Zenici dočekana Nova 1435. hidžretska godina pogledajte u fotogaleriji Benjamina Hazića.

[flagallery gid=74]

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS