NOVA 1435. HIDŽRETSKA GODINA: Centralna svečanost održana u Ensar džamiji (FOTO)

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

EnsarDzamijaZenica

Večeras su sa zalaskom sunca muslimani širom svijeta obilježili početak Nove 1435. hidžretske godine, prema lunarnom računanju vremena.

Dakle, nedjelja na ponedjeljak je mubarek noć, a ponedjeljak je prvi dan mjeseca muharrema, što doslovno znači „sveti mjesec“ u kojem je zabranjeno prolijevanje ljudske krvi, ali i u kojem je naređeno poštivanje ljudskog života i ljudske časti.

Medžlis islamske zajednice Zenica je u okviru obilježavanja Nove 1435. hidžretske godine,u svim džematima održao prigodni programi, a centralna svečanost održana je u Ensar džamiji poslije jacije namaza.

ČITAJ JOŠ:  Božo Ljubić: Oj, Turčine za nevolju kume i ti, vlaše, silom pobratime

Glavni imam zeničkog medžlisa, Jakub ef. Salkica uputio je čestitku svim muslimanima i muslimankama sa željom za dobro zdravlje, uspjeh i sreću u životu.

“Ušli smo u još jednu godinu koja će biti puna prilika, iskušenja, neizvijesnosti, dobrih i loših stvari. Molimo i dovimo Allahu dž.š. da bude obimniji onoga dobroga i lijepoga, nego onoga što nam se manje sviđa i onoga što manje želimo.” – kazao je efendija Mevludin Dizdarević.

Pored njega, centralnoj svečanosti prisustvovao je Meždlis islamske zajednice Zenica i glavni imam ef. Jakub Salkica gdje je upriličen i centralni program. Pored učenja ilahija i kasida, upriličeno je predavanje i osvrt na značenje hidžre od strane prof. Ahmeda ef. Agedovića, imama iz Putovića kojim su se mnogi okoristili.

Kako je to u Zenici dočekana Nova 1435. hidžretska godina pogledajte u fotogaleriji Benjamina Hazića.

[flagallery gid=74]

ČITAJ JOŠ:  Udala se bh. književnica Fikreta Karić: “San mi je bio da na svom vjenčanju mogu stati na noge” (FOTO)
GODISNJICA
MARKETING