Nova dionica kod Doboja približila Sarajevo i Banju Luku, a korak smo “brže” i Evropi

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U srijedu je završena dionica Koridora 5C od Rudanke do Johovca duga 6,1 kilometar koja osigurava direktno uključenje iz Doboja na autoput do Banje Luke, umjesto dosadašnje putanje kroz lokalna sela.

Ova dionica je u funkciji od jučer i umnogome će olakšati pristup autoputu koji vodi od Doboja ka Banjoj Luci i Bosanskoj Gradišci.

Naime, do sada se do autoceste za Banju Luku moralo ići putevima kroz sela Rudanka i Johovac što je značajno usporavalo saobraćaj i pravilo probleme. Nova dionica Koridora 5C rasteretit će i lokalne puteve od kamiona i drugih vozila te će smanjiti vrijeme putovanja do autoputa “9. januar”.

Na dionicu Rudanka – Johovac Koridora 5C, ako idete iz Sarajeva, uključujete se odmah nakon što prođete Doboj, u blizini mosta u Kostajnici, a put vodi sve do Tovirske petlje gdje se zatim uključujete na autoput za Banju Luku na naplatnoj stanici Kladari.

Dionica duga 6,1 km završena je zahvaljujući grantu Evropske unije od 15 miliona eura, koji je omogućio dodatno finansiranje u obliku povoljnih kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj vrijednih gotovo 70 miliona eura.

Povezivanje s Evropom

Autocesta Koridor 5C koja prolazi kroz čitavu Bosnu i Hercegovinu odavno je u izgradnji, a za konačno povezivanje od Bijače do Svilaja potrebno je izgraditi još više od 40 kilometara u FBiH i više od 30 kilometara u RS-u.

Koridor se proteže od Ploča u Hrvatskoj do Budimpešte u Mađarskoj, no u Bosni i Hercegovini, a ni Hrvatskoj nisu završene sve dionice.

Koridor 5c
Koridor 5c

Hrvatska planira kompletan svoj dio Koridora završiti do 2024. godine.

Radovi su u FBiH uveliko počeli na 5,5 kilometara dionice od Nemile do Poprikuša koja bi trebalo da bude završena u 2024. godini. U septembru se očekuje da Autoceste FBiH potpišu ugovor za izgradju dionice Medakovo – Putnikovo Brdo, duge 8,5 kilometara.

Nakon toga u Federaciji BiH ostane završiti dionicu Poprikuše – Medakovo, koja je podijeljena u dva lota od 21,7 i 12,8 kilometara. U Republici Srpskoj neizgrađena ostaje dionica Johovac – Vukosavlje duga 33 kilometra.

Ovaj Koridor 5C, koji počinje u Hrvatskoj, prolazi kroz BiH i završava u Mađarskoj, pripada Koridoru 5 koji povezuje srce Evrope sa Zapadnim Balkanom i Lavovom na istoku.

Panevropski koridor
Panevropski koridor

Roza linija na karti iznad pokazuje Koridor 5 koji povezuje gradove Lavov, Budimpeštu, Bratislavu, Sarajevo, Zagreb, Ljubljanu, Veneciju.

Koridor 5 inače pripada Panevropskom koridoru koji povezuje veliki dio Evrope – istok, jug i centar.

Klix.ba