Nova edukacija žena o značaju ranog otkrivanja raka dojke

Podijelite vijest

Neformalna grupa zdravstvenih profesionalaca predvođenih dr. Eminom Letić i medicinskom sestrom Medinom Jusić, nastavile su akciju edukacije i savjetovanja žena u seoskim područjima o značaju preventivnog zdravlja. Nakon Orahovice, upriličile su edukaciju žena Topčić Polja na temu Rano otkrivanje karcinoma dojke koji je najzastupljeniji karcinom u ženskoj populaciji i jedan od vodećih uzroka smrtnosti i onesposobljenosti kod žena.

– Kao nedavno u Orahovici, tako i sada u Topčić Polju okupljenim ženama naglasili smo da je svjesnost o ranom otkrivanju karcinoma dojke povezana s boljom stopom preživljenja nakon oboljevanja od ovog karcinoma. Poznato je da u društvima gdje je mentalitet ljudi razvijeniji i gdje je bolji skrining program, i kvalitetnija zdravstvena zaštita, imamo stopu petogodišnjeg preživljenja od preko 90%. Zato je cilj detektirati karcinom dojke dok je u ranoj i lokaliziranoj fazi. Zbog toga mi u BiH moramo insistirati na podizanju svijesti o značaju samopregleda dojke kao prvog koraka ka obraćanju pažnje na zdravlje dojki te redovnom obavljanju mamografskih pregleda za žene u dobi 50-74 godine. Mi na našim  savjetovanjima i razgovorima sa ženama, koje smo započeli spontano, konstantno ističemo važnost preventivnih pregleda koji su, srećom, u sve vežoj mjeri omogućeni i ženama u BiH, kazala je dr. Emina Letić.

– Savjetovanje u Topčić Polju privuklo je veliku pažnju žena i to kolegicama i meni daje snagu da nastavimo s ovim aktivnostima i u narednom periodu, dodala je na kraju dr.Letić.


Podijelite vijest