Nova godina, novi planovi: Osam načina za ulazak u 2022.

acd9596be160dc91a1d69989db17da9c jpg pagespeed ce JxBvucwABe
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Brojimo sitno do Nove 2022. godine. I dok u sjećanja prizivamo i dobre i loše trenutke iz pandemijske tokom 2021, istodobno razmišljamo i o tome hoće li naredna ipak, biti bolja.

Svako od nas može Novu godinu započeti na bolji i kvalitetniji način i to malim koracima koji životu mogu dati novi smisao i svrhu.

Pa, krenimo redom:

Postavite realne ciljeve

Ne započinjite godinu novogodišnjim odlukama kojih se nećete držati, primjera radi, “moram više vježbati” ili “moram se hraniti zdravije”. Važnije je usmjeriti se na konkretnije odluke koje je lakše provesti u djelo. Primjera radi, rezervirajte termin u teretani tri puta sedmično ili voćem zamijenite kolače. Iz Američke psihološke asocijacije kažu da ako se držite takvih konkretnih odluka onda je i lakše stvoriti zdrave navike, piše Prevention.

Donosite antiodluke

Šta je ono što želite prestati raditi ove godine? Koje nesigurnosti i obaveze se želite riješiti? Pronađite način da kažete ne umjesto da sve više obaveza preuzimate na sebe, savjetuje psiholog Devon Price, autor knjige Laziness Does Not Exist (Lijenost ne postoji).

Brinite o sebi na novi način

Svake sedmice isprobajte neki novi način njege i brige o svom tijelu za što vam teba od pet minuta do sat. To može biti i čitanje nove knjige, vježbanje, razgovor s terapeutom, uživanje u prirodi, savjetuje trenerica Sareena Rama

Zašto želite smršati

Mršanje je jedna od najčešćih novogodišnjih odluka, ali možda je vrijeme da usvojite novi pristup zdravlju u 2022. godini. Razgovarajte o svojoj težini s porodičnim ljekarom. Ne postoje konkretni dokazi da višak kilograma automatski vodi lošijem zdravlju, kaže dr. Jeffrey Hunger.

Pronađite pravog terapeuta

Odlazak kod psihologa već dugo vremena nije tabu već dio slagalice koji osigurava bolje zdravlje i kvalitetniji život. Iznimno je važno pronaći terapeuta koji vam odgovara jer je u tom slučaju napredak brži i kvalitetniji. Čak i ako već idete na terapiju, provjerite kako napredujete i kakvo je vaše mentalno zdravlje.

Rezervirajte termin kod ljekara

Postavite sebi jednostavno pitanje – kada ste posljednji put bili kod ljekara na pregledu? Odgovor bi mnoge mogao iznenaditi jer vrijeme naprosto leti. Svakako rezervirajte termin kod porodičnog ljekara, stomatologa, ginekologa/urologa i specijaliste koji bi vam mogao pomoći.

Koristite godišnji odmor

Svi već znamo da nam je godišnji odmor neophodan, a neka istraživanja pokazuju da bi mogao i produžiti život. Naime, odmor je iznimno važan za zdravlje, a jedna devetogodišnja studija pokazala je kako oni koji su više odmarali, za razliku od radoholičara, imaju manje šanse za umrijeti od određenih bolesti uključujući i kardiovaskularne bolesti.

Vježbajte velikodušnost

Kada darujete druge onda to nije dobro samo za njih već i za vas. Jedno istraživanje iz 2006. godine pokazalo je kako se ljudi osjećaju jednako dobro kada doniraju novac humanitarnim organizacijama kao i kada primaju novac. Jedna druga studija iz 2013. godine pokazala je kako 200 sati volontiranja godišnje je povezano s nižim krvnim pritiskom.