Portal 072info

Nova hidžretska godina nastupa 21. septembra

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u četvrtak, 21. septembra sa zalaskom sunca nastupa prvi dan Nove 1439. hidžretske godine.

Potvrđeno je to iz Islamske zajednice u BiH koja je ovaj datum uvrstila među značajne datume u 2017. godini.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara i nova godina po hidžretskom kalendaru nastupa 1. muharrema.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine p.n.e., Muhamed, a.s.,  bio je prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti, što je jedan od ključnih događaja u historiji islama.

Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Hidžra iz Meke u Medinu je značajna jer s njom počinje nova era islama, koji će, kao svjetski objavljena religija, iz Saudijske Arabije nevjerovatnom brzinom proširiti diljem planete.

Avaz.ba

Podijelite članak