Portal 072info

Nova i strožija pravila za duhanske proizvode

Evropski parlament objavio je da duhanske proizvode konzumira 26 posto Evropljana, što je najveći procenat od svih kontinenata.

 

Naviku pušenja razvilo je 94 posto Evropljana prije 25. godine života. Puši svaka četvrta osoba u Evropskoj uniji, starosti između 15. i 24. godine.

Kao odgovor na ovo stanje, Evropska unija usvojila je direktivu o duhanskim proizvodima, koja stupa na snagu od 20. maja, imajući u vidu prije svega mlade ljude.

Nova direktiva uvodi strožija pravila za duhanske i srodne proizvode.

Zabranjuju se cigarete i duhan za samostalno motanje s karakterističnim okusima čime se obeshrabruje najmlađe potencijalne pušače, a zahtijeva se od proizvođača da objavljuju detaljne izvještaje državama članicama o sastojcima koji se koriste u duhanskim proizvodima, naročito cigaretama i duhanu za motanje.

Zahtjeva se da upozorenja pokrivaju 65 posto prednje i stražnje strane pakovanja cigareta, zabranjuju se promotivni elementi koji obmanjuju javnost.

Mala i jeftina pakovanja se potpuno eliminiraju. Direktiva također otvara vrata državama članicama da pojedinačno zabrane internetsku prodaju duhanskih proizvoda.

Konzumiranje duhanskih proizvoda odgovorno je za godišnje gotovo 700 hiljada umrlih u EU-u. Pušači ne samo što žive s lošijim zdravljem, već umiru u prosjeku 14 godina ranije od nepušača.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box