Nova kiša – nove teškoće za mještane Maglaja

Obilna kiša u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu uzrokovala je brojne probleme. Najteža situacija je u okolini Maglaja gdje je poplavljeno stotinjak kuća i poljoprivredno zemljište. U dijelu te opštine proglašeno je stanje prirodne nepogode.

Put kroz Maglaj svjedoči o problemima s kojima se stanovništvo ove općine suočava iznova nakon svakih obilnijih padavina – pa i danas.

Preko stotinu domova poplavljeno je u noći sa subote na nedjelju u ZDK. Na sastanku štaba Civilne zaštite općine Maglaj ovoga jutra donesena je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće u nekim dijelovima ove općine, uključjući mjesnu zajednicu Jablanica u kojoj je došlo do izlijevanja rijeke Jablanice koja je potom poplavila nekoliko domova, srušila nekoliko mostova ali i blokirala regionalni put Doboj-Maglaj.

U jednom od poplavljenih domova – prizori vodom izazvane štete. Po peti put iste prizore gleda vlasnica kuće, Ahtaba Karabegović koja nam kaže kako se u pola noći probudila i vidjela vodu.

“Ja sam samo posla otključavati i nije se moglo otključati, ja zatvorim i gore. Šta ću, nisam mogla ništa spasiti. Eto sad čistim i to. Najgore je meni da ja to mogu sama. Ovo je peti put. Kući se i raskućaji se i sve”, rekla nam je.

Pomoć kaže, izostaje. I u intervenciji nakon poplava ali i prevenciji ponavljanja.

“Najgore je ovo. Dok ne glasaš obećavaju ti sve. Dobio si glasove, ništa, okrene ti leđa.”

Vatrogasci su na terenu od pola 3 jutros. U poslijepodnevnim satima, situacija je stabilizirana.

“Noćna smjena dobila oko 2 i 30 od policije da se rijeka Jablanica počela izlijevat pa su kolege zvale nas od kuća. Tako da smo mi krenuli od 15 do 3 se pošli sabirati ovdje pa evo čitav dan, još uvijek smo na terenu”, kazao je Ruzmir Nalić, vatrogasac.

Zvuk kiše na prozoru mnogima donosi mir. Ne i mještanima ovog prostora. Kažu kako svaki put iznova strahuju za svoje domove, porodice, živote. I tako već godinama.

Video pogledajte OVDJE

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE