Nova krivična prijava protiv Milorada Dodika

Nova krivična prijava protiv Milorada Dodika

Delegat u Domu naroda PSBiH, Džemal Smajić, podnio je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv predsjednika entiteta Republike Srpske, Milorada Dodika, kao i njegovih bliskih saradnika.

U krivičnoj prijavi se između ostalog navodi “kako postoje dokazi da je Dodik izvršio više krivičnih djela zbog kojih je Tužilaštvo trebalo davno reagovati po službenoj dužnosti”, budući da, kako za N1 navodi Smajić, Tužilaštvo nije ništa učinilo, odlučio se prikupiti brojne dokaze proizišle iz Dodikovih javnih nastupa, govora, izjava, ali i institucionalnog djelovanja kako njega tako i njegovih saradnika prije svega u Narodnoj skupštini RS.

Smajić je podsjetio na brojne istupe u kojima se otvoreno negira genocid, ali i kako tvrdi, otvoreno širi mržnja prema Bošnjacima, među kojima i izjava da ne želi s njima da dijeli ni vazduh i da je im je dovoljno da žive na 25 posto teritorije BiH.

Negiranje genocida i raspirivanje mržnje posebno je uočljivo nakon najava da će se Rezolucija o genocidu u Srebrenici pronaći pred Generalnom skupštinom UN-a.

Smajić za N1 navodi i to kako je u razgovorima s brojnim povratnicima Bošnjacima iz Istočne Bosne, posebno Srebrenice, uočio kako su u strahu, te da su mu neki rekli i da su spakovali kofere kako bi napustili svoje domove.

“Ako to nije dovoljan dokaz Tužilaštvu, onda šta je”, stava je Smajic.

Podsjetimo, iz Tužilaštva BiH su danas za N1 kazali da je od 2021. godine u Tužilaštvu BiH evidentirano oko 100 predmeta koji se odnose na krivično djelo iz člana 145a. KZ-a BiH, Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. U nekim predmetima su donesene naredbe o nesprovođenju istrage, a neki predmeti su u fazi istrage ili prijave. Gotovo nijedan nije formiran na osnovu zaprimljenog izvještaja o učinjenom krivičnom djelu, dostavljenom od strane policijskog organa, sa dokazima, iskazima svjedoka i svim što je potrebno.

“Najčešće su prijave podnosili građani protiv drugih građana, i to zbog objava i komentara na te objave na društvenim mrežama i internet prostoru, građani i nevladine organizacije i udruženja protiv izjava određenih političara u medijima i javnom prostoru itd. Dakle, poseban problem u radu tužilaca predstavlja činjenica da prijave nisu zaprimljene od strane nadležnih policijskih agencija za provođenje zakona, koje imaju potrebna znanja da u radnjama prijavljenih prepoznaju elemente krivičnog djela i da za te radnje prikupe dokaze koji to potkrepljuju. Na ovom mjestu ne želimo da se stekne utisak kako se na prijavi ne može raditi samo zato što je podnesena od strane građana ili drugih organizacija, podvlačimo samo činjenicu da policijske i sigurnosne agencije imaju više profesionalnog znanja o navedenoj tematici”, navodi se u odgovoru

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica