Portal 072info

NOVA ODLUKA: Građani BiH u Crnu Goru mogu i uz serološki test koji je mnogo jeftiniji

66F93E73 464F 405C 9CA7 E2B32E000C8F
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Državljanima Bosne i Hercegovine olakšan je ulazak u Crnu Goru otkako je Institut za javno zdravlje u ovoj zemlji donio odluku da Bosanci i Hercegovci mogu preći crnogorsku granicu i uz negativan serološki test koji je dosta jeftiniji od PCR testa. Test ne smije biti stariji od 72 sata.

Crna Gora izvršila je analizu dostupnih epidemioloških podataka i na osnovu njih je ažurirala listu država kojima dozvoljava ulazak u zemlju uz negativne rezultate PCR ili ELISA testa. Na ovoj listi sada se nalazi i Bosna i Hercegovina, zajedno uz još osam zemalja među kojima su i Albanija i Kosovo. Državljani ovih zemalja već od sutra mogu u Crnu Goru uz negativan ELISA test, a nova lista važi do 5. jula.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Podsjećamo da je ELISA test ustvari serološki ili krvni test koji košta 60 KM, dok je cijena PCR testa oko 200 KM. Serološko testiranje trenutno je dostupno građanima BiH u privatnim klinikama u nekoliko bh. gradova. Prosječna cijena testa je 60 KM, dok u Goraždu košta 30 KM.

Foto: Institut za javno zdravlje Crne Gore

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Na listi zemalja čijim državljanima je dozvoljen ulazak u Crnu Goru nalaze se, između ostalih, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Kina, Njemačka, Južna Koreja, Austrija…

Prema ranijoj odluci državljanima Bosne i Hercegovine bio je dozvoljen ulazak u Crnu Goru samo uz negativan PCR test. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Nakon burnih reakcija javnosti zbog obavezne samoizolacije za državljane BiH prilikom ulaska u Hrvatsku, ministar unutrašnjih poslova ove zemlje Davor Božinović najavio je otvaranje granice s BiH, odnosno ukidanje obavezne dvosedmične samoizolacije. Ovu odluku hrvatske vlasti mogle bi donijeti već sutra.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Protest ugostitelja zbog naredbe o zatvaranju objekata

072info.com

Crnogorska vlada pozvala epidemiologe da preispitaju odluku o zatvaranju kafića

072info.com

Jesu li mjere u BiH blage: Pogledajte restrikcije evropskih država

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6