Nova opcija na iPhoneu zamjenjuje ključ automobila

Kompanija Apple želi ponuditi alternativu za ključeve automobila pa je na svojoj godišnjoj Worldwide Developers Conference konferenciji predstavila novu opciju koja omogućava ljudima da pomoću smartphonea otključaju i upale automobil.

Apple već dugo ima ambiciju da napravi vlastiti automobil, ali se to još uvijek nije ostvarilo. Ipak, njegov CarPlay infotainment sistem je dostupan u 97 posto novih automobila.

Američka kompanija smatra da ključ automobila, koji za neke nove automobile ima njihov oblik, a u nekim slučajevima i vlastiti ekran, može biti još poboljšan.

Appleova nova opcija prvobitno će biti dostupna za BMW Seriju 5 (2021), ali je cilj proširiti je i na druge modele.

Appleova ekspertkinja Emily Schubert je demonstrirala kako vozač može iPhoneom dotaknuti ručku na vratima automobila kako bi ga otključao. Nakon toga se iPhone postavlja na mjesto za punjenje, a potom se pritisne dugme za pokretanje automobila.

Apple se oslanja na Near Field Communication tehnologiju, odnosno tehnologiju komunikacije bliskog polja koja omogućava bežično prenošenje podataka na udaljenosti od nekoliko centimetara. Apple planira tranziciju na drugačiju tehnologiju koja će omogućiti otključavanje s veće udaljenosti, a iPhone bi mogao ostati u džepu ili u torbi.

Vlasnici BMW-ovih automobila će moći podijeliti virtuelni ključ s prijateljima putem iMessagea. Volvo nudi sličnu uslugu putem smartphonea.

Apple radi na širenju tehnologije na više modela, a podrška u novim automobilima se očekuje već naredne godine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE