Portal 072info

Nova oprema za jamu Raspotočje

U Stanici za spašavanje Rudnika mrkog uglja Zenica danas je potpisan Ugovor o nabavci opreme mehanizovanog širokočelnog kompleksa u jami Raspotočje, što bi trebalo da označi početak kraja eksploatacije uglja primitivnim metodama. Trebao bi to biti i početak povratka rudnika na stare staze slave, jer ovako vrijedna investicija, koja iznosi blizu 20 milona maraka, nije realizovana još od davne 1985. godine.

Ugovore o nabavci najmodernije širokočelne opreme za jamu Raspotočje potpisali su direktor zeničkog rudnika, Nisvet Topalović, izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi BiH, Nevad Ikanović i predsjednik poljsko- njemačke korporacije Becker Warkop, koja ima obavezu da opremu vrijednu 19,7 milona maraka isporuči za 12 mjeseci.

Očekivanja su da će se s novom mehanizovanom širokočelnom opremom podići i proizvodnja uglja u Raspotočju za 20 do 50 hiljada tona, a ova ulaganja su ranije najavljena iz Elektroprivrede u sklopu kojeg i djeluje zenički rudnik.

Na tenderu za nabavku i dobavljača opreme izabrana je poljsko- njemačka korporacija Beker Vorkap, koja je već angažovana na istim poslovima u nekim drugim ugljenokopima. Rok isporuke nove opreme mogao bi biti smanjen.

U Sindikatu rudara Federacije BiH ističu kako su ovakve investicije, u cilju modernizacije i humanizacije rada, najvaljene nakon velike rudarske nesereće od prije dvije godine, a predsjednik Sinan Husić očekuje da ovaj projekat ima pozitivan uticaj i na ostala dva jamska pogona zeničkog rudnika.

Ovo je veliki izazov i za inžinjerski kadar, a sa završetkom ovog projketa i završetkom programa prestrukturiranja u tehničko-finansijskom i ekonomskom smislu naredne godine ćemo definitivno zaokružiti priču o rudniku Zenica, da to bude stabilan rudnik, koji će imati maksimalnu sigurnost, potrebnu produktivnosti i da sa pozitivnim poslovanjem izmiruje i svoje obaveze, rečeno je tokom današnje svečanosti.

RTVZE

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box