Nova pošast: Misteriozna vrsta hepatitisa napada zdravu djecu

a 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Indoneziji je preminuo troje djece od nove, misteriozne bolesti jetre, što čini najmanje četiri smrtna slučaja od te bolesti u čitavom svijetu, navodi “The Guardian”.

Ovaj vrlo težak, akutni tip hepatitisa do sada je otkriven kod oko 170 djece u 11 zemalja svijeta. Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nisu uspjeli ustanoviti uzrok. Kako se navodi, među najranijim simptomima su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu i dijareja.

Preminula djeca razvila komplikacije

Glasnogovornica indonezijskog ministarstva zdravstva Nadia Tarmizi rekla je da su djeca u dobi od dvije, devet i 11 godina, koji su preminuli prošlog mjeseca, razvili komplikacije grčeva, vrućice i gubitka svijesti i da im nije bilo spasa.

– U ovom trenutku vjerujemo da se radi o slučajevima akutnog hepatitisa, ali to još istražujemo jer se čini kako bolest nije povezana s dosad poznatim slučajevima hepatitisa tipa A, B, C, D ili Rb – rekla je Tarmizi.

Najviše pogođena do tada zdrava djeca

Nova bolest pogađa uglavnom djecu, najčešće mlađu od deset godina, koja nemaju prethodnih oboljenja, što je izazvalo veliku zabrinutost među zdravstvenim djelatnicima koji još uvijek vode borbu s koronavirusom. WHO je saopćila da se radi o velikom i značajnom rastu slučajeva u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, a najviše pogađa do tada zdravu djecu.

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da se radi o “neočekivanom i značajnom rastu” slučajeva u Velikoj Britaniji, Irskoj i Nizozemskoj, a najviše su pogođena do tada zdrava djeca.

Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u SAD-u priopćio je u petak da je devetero djece pozitivno na patogen kojeg su nazvali adenovirus 41. Radi se o patogenu koji, poznato je, uzrokoju gastroenteritis kod djece, no dosad nije uzrokovao hepatitis, posebno kod inače zdrave djece, prenosi The Guardian.