Portal 072info

Nova pravila o vozačkim dozvolama u BiH

Uvodi se mogućnost upisivanja napomene kada je u pitanju osposobljavanje i polaganje ispita za vozače na vozilu sa automatskim mjenjačem.

U saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Federacije BiH i Republike Srpske, te Brčko distrikta, državno Ministarstvo saobraćaja i komunikacija donijelo je novi Pravilnik o vozačkoj dozvoli, a koji je na snazi od februara ove godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Propisuje se procedura oduzimanja i poništavanja vozačke dozvole za lice koje prvi put stekne pravo upravljanja motornim vozilom kategorije B i koje u toku dvije godine od dana sticanja prava upravljanja motornim vozilom kategorije B skupi četiri kaznena boda. Takav vozač polagat će ispočetka, ali mu se priznaje ranija obuka.

Ovim pravilnikom preciziran je i postupak zamjene strane vozačke dozvole. Pojednostavljene su administrativne procedure koje su bile na snazi. Propisan je rok koji ne može biti duži od tri mjeseca, kad se nakon položenog ispita za vozača treba predati zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Pravilniku o vozačkoj dozvoli postoji još jedna novina. Naime, vozač koji iz vjerskih razloga ili po narodnim običajima nosi šešir, kapu ili maramu, može se s njima fotografisati za vozačku dozvolu, ali samo na način da karakteristike lica od početka brade do vrha čela, kao i obje ivice lica, moraju biti jasno prikazane.

Uvodi se mogućnost upisivanja napomene kada je u pitanju osposobljavanje i polaganje ispita za vozače na vozilu sa automatskim mjenjačem:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Licu koje je osposobljavanje i ispit za vozača obavljalo na motornom vozilu sa automatskim mjenjačem se u rubrici ‘Napomena’ unosi izraz ‘Automatski prijenos’ i upisuje kod 10.02.”, stoji u Pravilniku.

U završnoj fazi je i Pravilnik o tehničkim pregledima vozila, koji će podrazumijevati procedure kod registracije vozila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fokus.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 58
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME