Screenshot 3 10
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 4, 2021 @ 11:20
KATEGORIJA: Sport / Svijet
FIXGEHALT

Međunarodna rukometna federacija promijenila je pravila odijevanja za žene tokom sportskih takmičena u rukometu na pijesku.

NER FIT

Muškarci su se dosad takmičili u ovome sportu u udobnoj kombinaciji sastavljenoj od kratkih hlačica i majice. S druge strane, žene su morale nositi kratak top i donji dio bikinija – “uzak i odrezan prema vrhu noge, maksimalne bočne širine 10,16 cm”.

Ne samo da su pravila odijevanja za žene i muškarce u istom sportu bila različita, već su i značajno otežavala posao rukometašicama, koje su strahovale da će tokom utakmice razotkriti dio tijela koji treba ostati skriven.

Kada su se rukometašice norveške reprezentacije pobunile protiv ovih pravila tokom Evropskog prvenstva u rukometu na pijesku koji je održan u ove godine u Bugarskoj – bile su kažnjene.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na utakmici za bronzanu medalju Norvežanke su se pojavile u crvenom sportskom topu i plavim biciklističkim hlačicama, a zbog kršenja pravila odijevanja bile kažnjene novčanom kaznom u iznosu od 1500 eura. Na njihovu stranu stao je Norveški rukometni savez, ali i većina svijeta, koja je bila zgrožena seksizmom i seksualizacijom sportašica u rukometu.

Pjevačica Pink, pak, izjavila je kako je ponosna na norvešku žensku rukometnu reprezentaciju te se ponudila platiti njihovu kaznu. Iako su ogromne kritike javnosti na ovakvo tretiranje žena u sportu bile vjerovatni razlog za promjenu pravila odijevanja, to nije službeno potvrđeno.

Ipak, prema novim pravilima, koja su objavljena 3. oktobra 2021. godine, a koja stupaju na snagu od 1. januara 2022. godine, rukometašice će ubuduće umjesto bikini gaćica morati nositi kratke uske hlačice pripijenog kroja.

LIDER