Portal 072info

Nova premijera u BNP Zenica: “Ružičasti mjesec” priča o generaciji koja traga za alternativnim načinom života

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Još krajem oktobra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica počele su probe za novu predstavu “Ružičasti mjesec“, bosanskohercegovačkog autora Daria Bevande i u režiji Saše Peševskog. Premijerna izvedba ove predstave je planirana za srijedu, 12. decembar na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema riječima autora teksta Darija Bevande ”Ružičasti mjesec” je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažovana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu. A možda nije ništa od toga, nego samo intimna priča koja se odvija između četiri zida jednog stana u kojoj četiri lika tokom jedne večeri na teži način dolaze do kolektivne katarze.”

Pored režijskog angažmana, Saša Peševski je zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju realizira zajednički sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Coolstyle.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME