Facebook Cover oktobar2021 PS
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 5, 2021 @ 7:10
KATEGORIJA: Internet / Zabava
FIXGEHALT

Facebook je rekao da će u cijelosti izbrisati podatke o prepoznavanju lica za milijardu svojih korisnika jer je navodno zabrinut zbog potencijalne zloupotrebe od strane vlada i privatnih kompanija.

NER FIT

“Postoji mnogo zabrinutosti oko uloge tehnologije prepoznavanja lica u društvu, a regulatori su još uvijek u procesu davanja jasnih pravila koja reguliraju njezinu upotrebu”, napisao je u svom blogu Jerome Pesenti, potpredsjednik umjetne inteligencije u Meta, Facebookovoj matičnoj firmi.

U istom je postu napisao i kako postoje neki slučajevi, poput pomaganja korisnicima da pristupe zaključanim računima, u kojima će Facebook istraživati korištenje tehnologije u budućnosti i o tome obavještavati javnost.

Čini se da je Facebook odlučio da su rizici, i materijalni i reputacijski, preveliki za nastavak razvoja tehnologije, piše Bug.hr.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prepoznavanje lica našlo se na udaru kritike zbog pomaganja represivnim vladama i omogućavanja policijskog nadzora.

Od 2020. američke tehnološke tvrtke ograničavaju vlastitu upotrebu ili prodaju tehnologije: Amazon, IBM, Microsoft su prošle godine objavili da će prestati prodavati tehnologiju za prepoznavanje lica policiji nakon prošlogodišnjih prosvjeda Black Lives Matter.

Odluka Facebooka dolazi samo nekoliko dana nakon što je matična firma preimenovana u Meta, navodno kako bi se usredotočila na izgradnju metaverzuma.

Stručnjaci strahuju da će prelaskom u metaverzum zaštita korisničkih podataka postati još veći izazov nego što je danas.

LIDER