Screenshot 1 2305


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Nova mobilna aplikacija koja će služiti kao međunarodna baza podataka o osobama koje su vakcinisane protiv koronavirusa, uskoro bi mogla postati naš stalni pratitelj prilikom putovanja.

Austrijanci će se već u januaru morati naviknuti da uz sebe imaju potvrdu o vakcinisanju prilikom posjete restorana, pozorišta i drugih ustanova, dok se na međunarodnom planu uveliko govori o potvrdama o vakcinisanju kao najpotrebnijim putnim dokumentima u 2021. godini.

Stoga su se velike aviokompanije udružile u projektu pod nazivom “Common Trust Network”, koji podržava Svjetski ekonomski forum, a koji podrazumijeva razvoj mobilne aplikacije kao baze podataka vakcinisanih putnika.

Kako pojašnjava jedan od menadžera projekta, za prelazak granice u budućnosti će biti potrebna jedna ovakva digitalna platforma kao međunarodno priznati dokument. Najveću ulogu u razvoju digitalnog certifikata o vakcinisanju ima američka softverska kompanija Linux koja koordinira razvojem aplikacije.

U projekt su uključene i desetine drugih američkih i međunarodnih softverskih kompanija.

“Ukoliko uspijemo, moći ćete imati potvrdu o vakcinisanju na svom mobitelu na svakoj granici prilikom putovanja, što će vam omogućiti slobodno kretanje”, rekao je predstavnik Linuxa za CNN.

Aplikacija bi trebala sadržavati informacije o tome koju vakcinu je osoba primila, koliko je učinkovita i da li je u skladu s propisima određene zemlje u koju putnik želi ući. U svakom slučaju, aplikacija se očekuje u prvoj polovini 2021. godine.