Portal 072info

NOVA RJEŠENJA: Javna rasprava o Nacrtu Zakona o obrazovanju odraslih ZDK

OpcinaZenica

U Zenici je održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o obrazovanju odraslih, koji  je usvojila Skupština  Zeničko-dobojskog kantona  u decembru prošle godine. Cilj javne rasprave je da se predstavnici  sindikata, udruženja poslodavaca, strukovnih udruženja, nevladinog sektora, obrazovnih ustanova  i  drugih zainteresovanih organizacija  i društava  kao i građani, uključe u raspravu i daju svoj doprinos  poboljšanju teksta  pomenutog zakona.

Po mišljenju samih učesnika javna rasprava u Zenici je bila veoma kvalitetna  i dobro organizovana. Sugestije i prijedloge na ponuđeni dokument dali su  predstavnici Centra civilnih inicijativa koji su izrazili zadovoljstvo što je Nacrt Zakona ušao u proceduru donošenja, te je predloženo da pitanje neformalnog obrazovanja treba fleksibilnije  postaviti,  kako bi se ubrzao proces zapošljavanja, odnosno smanjio broj nezaposlenih. Zakon nudi nova rješenja kod organizovanja obrazovnih centara.

Bilo je prijedloga da se definiše ko se sve može baviti formalnim, a ko neformalnim obrazovanjem, kao i to da su neke odredbe zakona već definisane Zakonom o radu. Predloženo je također da se dio stručnih obuka obavlja u Zavodu za zapošljavanje. Po mišljenju poslodavaca Zakon o obrazovanju odraslih treba da prati  potrebe tržišta rada. Ovo je  jedan od strateških  dokumenata  Zeničko-dobojskog kantona koji nudi nova rješenja kad su u pitanju osnivači obrazovnih centara te propisuje standarde i uslove koji se pri tome moraju ispunjavati.

Podijelite članak