Nova saznanja: Evo zašto je šetnja dobra za zdravlje

setnja 8

Prema novom istraživanju Kalifornijskog univerziteta u San Franciscu otkriveno je da šetnja može duboko utjecati na naše emocije, mentalno zdravlje i kognitivne funkcije.

Naučnici su ranije ove godine, još prije pandemije, proučavali 60 zdravih osoba starijih od 60 godina kako bi saznali kakav učinak šetnja ima na mentalno i emocionalno zdravlje. Učesnici su podijeljeni u dvije grupe – članovi u prvoj morali su šetati barem jednom sedmično, laganim korakom, 15 minuta.

Naučnici su tražili od njih da budu potpuno sami i da tokom šetnje ne koriste mobitel ili neki drugi uređaj. Oni u drugoj grupi morali su iskusiti strahopoštovanje prema prirodi i obratiti pažnju na nju tokom šetnje. Svi su svakodnevno ispunjavali ankete u kojima su odgovarali na pitanja o čemu razmišljaju dok hodaju i kako se osjećaju – tako se moglo procijeniti njihovo raspoloženje i strahopoštovanje, te zbližavanje s prirodom. Također, svi učesnici morali su na početku i kraju svake šetnje snimiti selfie, prenosi Inc.

Iako je prva grupa više šetala od druge, dnevna istraživanja otkrila su da je grupa  koja je hodala sa strahopoštovanjem primijetila značajno poboljšanje emocija, poput suosjećanja i zahvalnosti, tijekom osam tjedana trajanja ovog eksperimenta. Istodobno su primijetili da se smanjio nivo stresa stresa.

Najviše su otkrili upravo selfiji – istraživači su proučavali izraze lica, ne znajući koji su sudionici bili u prvoj grupi, a koji u drugoj. Na kraju osme sedmice, druga grupa je imala vidno sretnije osmijehe.

Copy

No još intrigantnije, sami selfieji su se s vremenom promijenili, pa su se tako učesnici druge grupe sve manje fokusirali na sebe dok su snimali selfije i više su prikazivali krajolik oko sebe.

Selfiji su pokazali njihovu sposobnost razmišljanja, što bi kako kažu istraživači bilo, razmišljanje ‘izvan kutije’. Sve ovo pokazuje da se strahopoštovanje može uvježbati i naučiti, ali i da samo 15 minuta šetnje u prirodi tjedno može biti dovoljno za poboljšanje mentalnog i emocionalnog zdravlja – ako počnete primjećivati krajolik koji vas okružuje.

Prethodni članakŠokantan izvještaj: U staračkim domovima 50 seksualnih napada sedmično
Sljedeći članakOčekuje se da će BiH u 2020. zahvatiti najteža recesija u posljednjih 25 godina