Portal 072info

Nova školska godina u Federaciji BiH počinje 3. septembra

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nova školska 2018/2019. godina u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine trebala bi početi u ponedjeljak, 03. septembra, saopćilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

“Vjerujem da su u svim kantonima ispunjeni potrebni uslovi i da će nova školska godina u cijeloj Federaciji BiH početi na vrijeme. Tim povodom, svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine želim sretan početak nastave, sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe sa uspjehom i dobrim rezultatima“, izjavila je federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović koja je posebno čestitala i poželjela dobrodošlicu prvačićima, sa željom da im početak obrazovanja bude uspješan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjetila je, da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke (FMON) još u aprilu sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja u Federaciji BiH potpisalo ugovore o finansiranju nabavke besplatnih udžbenika, za što je u Budžetu za ovu godinu osiguralo 560 hiljada BAM.

Kantonalna ministarstva su bila dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe koji pohađaju peti razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od strane svih osnovnih škola sa područja svog kantona, i to najkasnije sedam dana prije početak školske 2018/2019. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Udžbenike su bila dužna nabaviti od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, a isti, izuzev udžbenika stranih jezika, trebaju biti štampani u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo je za realiziranje nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 1.850.000,00 BAM, a u okviru ovog projekta u protekle tri godine omogućeno je 276.244 besplatnih udžbenika za 43.178 učenika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cilj je da se svakom djetetu omoguće približno isti uslovi za sticanje znamja, odnosno stvore kvalitetniji uslovi za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine.

BHRT

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME