Screenshot 2 54


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Lijekovi za razrjeđivanje krvi smanjuju rizik smrti od Covida-19 u novoj studiji, ukazujući na još jedno obećavajuće sredstvo u borbi protiv pandemije.

Među oboljelima od Covida kojima je dat antikoagulans unutar 24 sata od prijema u bolnicu umrlo je 14 posto pacijenata, dok je od ukupnog broja onih koji nisu dobili antikoagulans umrlo 19 posto, tvrde u naučnoj studiji koju je u petak objavio British Medical Journal.

Pacijenti su tretirani heparinom, injekcijskim razrjeđivačem krvi, više proizvođača generičkih lijekova, uključujući Teva Pharmaceutical Industries Ltd.

Naučnici su tražili postojeće jeftine lijekove koji bi mogli pomoći teško oboljelim pacijentima, jer su razrađeniji tretmani razočarali.

Do sada je najveći uspjeh postignut upotrebom deksametazona, steroida koji dokazano smanjuje rizik od smrti za jednu trećinu pacijenata na respiratorima.

Nalazi o razrjeđivačima krvi temelje se na podacima više od 4.000 pacijenata, uglavnom muškaraca. Oni su hospitalizirani u periodu od 1. marta do 31. jula 2020. godine. Prema studiji, oni koji su dobili antikoagulanse nisu imali povećan rizik od krvarenja.

Studija se temelji na promatranju, što znači da rezultate treba potvrditi kliničkim ispitivanjima, a neki su u toku, rekli su naučnici.