Nova studija otkrila iznenađujuće efekte kafe na mozak

Screenshot 5 71
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ako pijete kafu, vjerovatno smatrate da vas ništa ne može bolje razbuditi. Novo istraživanje posmatralo je aktivnost mozga kako bi otkrilo da li kafa utječe na povezanost mozga na načine koji nikada ranije nisu bili tako pažljivo ispitivani.

Neuroradiolog Nuno Sousa, predsjednik portugalskog Medicinskog fakulteta Univerziteta Minho, vodio je studiju koju je sponzorirao Institut za naučne informacije o kafi. Sousa i njegov istraživački tim koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu ili fMRI za praćenje krvotoka mozga i aktivaciju neurona među grupom osoba koje piju kafu u poređenju s grupom osoba koje ne piju kafu u tri države.

“Ovo je prvi put da je učinak redovnog pijenja kafe na naš mozak proučen s ovim nivoom detalja”, piše Sousa u studiji.

Kao rezultat toga, Sousa i njegov tim otkrili su da zaista postoji veza između pijenja kafe i efikasnijeg i korisnijeg obrasca veza s obzirom na motoričku kontrolu i budnost. Drugim riječima, ako se osjećate budnije nakon što popijete jutarnju kafu, ovo istraživanje potvrdilo je da napitak ima te učinke na vaš mozak, piše Eat This.

Štaviše, istraživači su također otkrili dinamičnu aktivnost u nekoliko područja mozga koja ukazuju na to da kafa može povećati sposobnost učenja i fokusiranja, kao i obradu i čuvanje uspomena.

Tu je još jedna veza koju su istraživači otkrili, a to je možda manje iznenađujuće. Mozak učesnika studije pokazao je viši stepen stresa nakon što su popili kafu.

Čini se da studija nije istraživala da li je kafa ili jednostavno kofein ono što je donijelo ove prednosti, ali da li je to uopće važno za ljubitelje kafe?