Nova studija otkrila iznenađujući efekat crne čokolade

shutterstock 141140992 750x498 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Crna čokolada se već dugo smatra zdravom, za razliku od mliječne ili bijele čokolade. Nova istraživanje ukazuju na to da ona može da pomogne da sagorite više kalorija.

Crna čokolada sa 70 posto i više kakaa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, piše Eat This, Not That.

Američko udruženje za srce napominje da neka istraživanja ukazuju na to da je konzumiranje crne čokolade povezano sa manjim rizikom od inzulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska.

Jedno istraživanje u kojem su učestvovali gojazni ispitanici pokazalo je da konzumiranje crne čokolade i sirovih badema pomaže u smanjenju njihovog „lošeg“ holesterola.

Druga istraživanja ukazuju na kognitivne koristi kao što su poboljšana memorija i poboljšano raspoloženje.

Iako neki stručnjaci vjeruju da su dokazi o zdravstvenim blagodetima crne čokolade još uvijek slabi, nova studija dodaje sve veći broj istraživanja koja će vas možda podstaći da uživate u nekoliko kockica omiljene crne čokolade poslije večere.

Studija objavljena 2021. godine u „International Journal of Exercise Science“ testirala je efekat male količine crne čokolade na potrošnju energije žena tokom odmora i vježbanja.

Osamnaest žena nasumce je raspoređeno u jednu od dvije grupe, jednoj je dato 20 grama crne čokolade, a drugoj kalorijski usklađenu količinu bijele čokolade koju su jele svakog dana tokom 28 dana ispitivanja. Učesnice studije nisu bile upoznate sa činjenicom da se crna čokolada testira, a da je bijela čokolada zapravo korištena kao placebo.

Potrošnja energije za odmor u obje grupe (REE) i potrošnja energije za vježbanje (EEE) zabilježene su prije početka davanja čokolade i nakon 28 dana njenog konzumiranja. Vježbe su uključivale  vožnju bicikla u dva različita intenziteta.

Rezultati su pokazali da su učesnice koje su jele crnu čokoladu zabilježile gotovo 10 posto porasta metabolizma u mirovanju (REE) u poređenju sa izostankom povećanja REE grupe koja je dobila bijelu čokoladu.

Međutim, crna čokolada nije imala utjecaja na potrošnju energije tokom bilo kog intenziteta ciklusa.

Iako se može pretpostaviti da je kofein u čokoladi mogao da bude uzrok pojačanog metabolizma, istraživači kažu da je dnevna doza crne čokolade, približno četiri kockice, bila premala da bi njen sadržaj kofeina mogao da ima značajnu ulogu u ishodu.

Vjerovatnije je da su flavonoidi u crnoj čokoladi stimulisali ubrzanje metabolizma, kažu istraživači, koji ukazuju na to da bi daljnja istraživanja mogla da otkriju ulogu crne čokolade u energetskom balansu i kontroli težine.