koronavirus maska pixabay ilustracija
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 21, 2021 @ 22:35
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
FIXGEHALT

Nošenje maski jedna je od najefikasnijih nefarmakoloških epidemioloških mjera za suzbijanje širenja virusa Kovid-19, posebno delta soja, pokazalo je novo istraživanje.

NER FIT

Prema metaanalizi 72 studije koju su proveli naučnici sa Univerziteta Monash u Australiji, nošenje maski smanjuje prenos virusa za 53%, prenosi “Index.hr“.

U istom radu, objavljenom u uglednom časopisu British Medical Journal (BMJ), analizirana je efikasnost drugih nefarmakoloških mjera – pranja ruku i održavanja fizičke udaljenosti.  

Analiza je pokazala da pranje ruku takođe smanjuje incidenciju Kovida-19 za 53%, međutim ovaj rezultat nije imao istu statistički značajnu težinu jer je u analizu bio uključen tek mali broj studija koje postoje o toj mjeri.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prema istoj analizi, fizičko distanciranje smanjuje incidenciju za oko 25%.

“Vjerovatno je da daljnja kontrola pandemije Kovida-19 zavisi ne samo od visokom obuhvatu cijepljenja i njegovoj učinkovitosti već i o stalnom pridržavanju učinkovitih i održivih mjera javnog zdravlja”, pišu Stella Talic i njezini kolege u BMJ-u.

“Zbog heterogenosti studija metaanalizu nije bilo moguće napraviti za efikasnost karantina i izolacije, univerzalnog lockdowna i zatvaranja granica, škola i radnih mjesta”, ističu autori.

U uvodu u rad pišu da su se globalno programi vakcinacije pokazali sigurnim i efikasnim te da spasavaju živote, ali ne i potpunom zaštitom od širenja virusa.

“Univerzalni lockdown nije održiv”

“Većina vakcina ne pruža 100% zaštitu i nije poznato kako će spriječiti budući prenos SARS-CoV-2 s obzirom na varijante u nastajanju. Udio stanovništva koji se mora vakcinisati protiv Kovida-19 da bi se postigao kolektivni imunitet uveliko zavisi od trenutnih i budućih varijanti. Ovaj prag cijepljenja varira u zavisnoti od zemlje i odgovora stanovništva, vrsta vakcine, prioritetnih grupa za vakcinaciju i mutacija virusa, među ostalim faktorima”, navode.

Dok se ne postigne kolektivni imunitet na Kovid-19, bez obzira na visoke stope vakcinacije, javnozdravstvene preventivne strategije vjerovatno će ostati kao mjere prvog izbora u prevenciji bolesti, posebno na mjestima s niskim nivoima procijepljenosti. Mjere kao što su zatvaranje (lokalna i nacionalna varijanta), fizičko distanciranje, obavezna upotreba maski za lice i higijena ruku provode se kao primarne preventivne strategije za suzbijanje pandemije Kovida-19.

Javnozdravstvene (ili nefarmakološke) intervencije pokazale su se korisnim u borbi protiv respiratornih infekcija koje se prenose kontaktom, kapljicama i aerosolima. S obzirom na to da je SARS-CoV-2 vrlo zarazan, izazov je odrediti koje bi mjere mogle biti efikasnije i održivije za daljnju prevenciju.

“Značajne prednosti u smanjenju smrtnosti zabilježene su u zemljama s univerzalnim lockdownima, kao što su Australija, Novi Zeland, Singapur i Kina. Univerzalni lockdown međutim nije održiv, pa je potrebno razmotriti prilagođenije intervencije, one koje omogućavaju društveni život i održavaju gospodarstva funkcionalnima, istovremeno štiteći visokorizične pojedince”, pišu autori.

U prilog značaju maski kao mjere koja bi trebala ostati na snazi uprkos vakcinaciji govori i studija koju su objavili Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Drugim riječima, čak se i vakcinisani trebaju nastaviti pridržavati nefarmakoloških epidemioloških mjera.

LIDER