Nova udžbenička politika u ZDK: Jedan predmet, jedan udžbenik

files cache obrazovanje2606 620x300 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona donijelo je Odluku o provođenju udžbeničke politike, odnosno nabavci udžbenika za narednu 2020/2021. školsku godinu u osnovnim školama u ovom kantonu. Novina je da se resorno ministarstvo opredijelilo za politiku ”jedan predmet, jedan udžbenik”, a koristit će se onaj udžbenik za koji se izjasni 60 posto nastavnika u svim osnovnim školama. Sličnu politiku u narednoj školskoj godini će primijeniti i Tuzlanski kanton.

”Mislim da ćemo na ovaj način napraviti kvalitativan iskorak u provođenju udžbeničke politike. Do sada je bila praksa da izbor udžbenika vrše nastavnici na početku školske godine i tek onda se nabavljaju udžbenici. Već od ovog momenta osnovne škole će znati, a time i roditelji, koji će se udžbenici koristiti u narednoj školskoj godini”, rekao je na press konferenciji ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić.

Pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno, srednje i obrazovanje odraslih Bernadeta Galijašević ocijenila je da će udžbenička politika biti korisna za nastavnike i učenike, ali i za roditelje.

”Ovo će sigurno utjecati pozitivno na njihov budžet, jer nastavnici neće moći svake godine da izaberu drugi udžbenik. Također, vrlo je bitno da će se čak i između lokalnih zajednica moći razmjenjivati udžbenici, što do sada, nažalost, nije bilo moguće”, kazala je Galijašević.

Ministar Kozlić je podsjetio da postoji inicijativa da se politika ”jedan predmet, jedan udžbenik”; uvede na nivou Federacije BiH, s obzirom da je trenutna obrazovna politika ”šarolika”; jer su za oblast obrazovanja nadležni kantoni.

”Mi intenzivno razgovaramo sa kolegama ministrima iz drugih kantona nastojeći utvrditi jedinstvenu udžbeničku politiku. U narednom periodu ćemo nastojati usaglasiti jedinstveni nastavni plan i program za FBiH baziran na ishodima učenja, ukoliko to bude moguće, upravo zbog toga da djeca koja prelaze u drugi kanton nemaju problema prilikom upisa u školu”;, rekao je ministar Kozlić.