Portal 072info

Nova udžbenička politika u ZDK: Jedan predmet, jedan udžbenik

files cache obrazovanje2606 620x300 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona donijelo je Odluku o provođenju udžbeničke politike, odnosno nabavci udžbenika za narednu 2020/2021. školsku godinu u osnovnim školama u ovom kantonu. Novina je da se resorno ministarstvo opredijelilo za politiku ”jedan predmet, jedan udžbenik”, a koristit će se onaj udžbenik za koji se izjasni 60 posto nastavnika u svim osnovnim školama. Sličnu politiku u narednoj školskoj godini će primijeniti i Tuzlanski kanton.

”Mislim da ćemo na ovaj način napraviti kvalitativan iskorak u provođenju udžbeničke politike. Do sada je bila praksa da izbor udžbenika vrše nastavnici na početku školske godine i tek onda se nabavljaju udžbenici. Već od ovog momenta osnovne škole će znati, a time i roditelji, koji će se udžbenici koristiti u narednoj školskoj godini”, rekao je na press konferenciji ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno, srednje i obrazovanje odraslih Bernadeta Galijašević ocijenila je da će udžbenička politika biti korisna za nastavnike i učenike, ali i za roditelje.

”Ovo će sigurno utjecati pozitivno na njihov budžet, jer nastavnici neće moći svake godine da izaberu drugi udžbenik. Također, vrlo je bitno da će se čak i između lokalnih zajednica moći razmjenjivati udžbenici, što do sada, nažalost, nije bilo moguće”, kazala je Galijašević.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Ministar Kozlić je podsjetio da postoji inicijativa da se politika ”jedan predmet, jedan udžbenik”; uvede na nivou Federacije BiH, s obzirom da je trenutna obrazovna politika ”šarolika”; jer su za oblast obrazovanja nadležni kantoni.

”Mi intenzivno razgovaramo sa kolegama ministrima iz drugih kantona nastojeći utvrditi jedinstvenu udžbeničku politiku. U narednom periodu ćemo nastojati usaglasiti jedinstveni nastavni plan i program za FBiH baziran na ishodima učenja, ukoliko to bude moguće, upravo zbog toga da djeca koja prelaze u drugi kanton nemaju problema prilikom upisa u školu”;, rekao je ministar Kozlić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Podijelite članak
  • 8
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Vlada ZDK usvojila izmjene Zakona o visokom obrazovanju, na potezu Skupština ZDK

072info.com

NK Čelik ponovo traži odgovor Vlade ZDK: Hoće li biti isplaćen dug od oko 240.000 KM?

072info.com

Vlada ZDK isplatila egzistencijalu naknadu za juli, naknadu retroaktivno dobilo 500 demobilisanih boraca mlađih od 57 godina

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6